Čak četvrtina stanovnika Stockholma bit će zaražena koronavirusom: Većina uopće neće imati simptome

Čak četvrtina stanovnika Stockholma bit će zaražena koronavirusom: Većina uopće neće imati simptome

Švedske zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da je umrlo još 84 osoba zaraženih novim koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji prešao prag od 2000.

To kraljevstvo s 10,3 milijuna stanovnika poduzelo je blaže mjere od većine europskih zemalja u obuzdavanju širenja virusa. U zemlji je do sada registrirano 16.755 oboljelih i 2021 umrlih, što je bitno viša stopa smrtnosti nego u susjednim nordijskim zemljama, javlja RTL.

Do sada se smatralo da je vrhunac epidemije u Stockholmu, epicentru virusa u zemlji, bio 15. travnja, ali sada navode da je to bilo tjedan dana ranije, 8. travnja.

Prema podacima koje je razmotrila Agencija za javno zdravstvo, 70.500 stanovnika Stockholma i regije, od 2,3 milijuna stanovnika, bili su potencijalni nositelji virusa 8. travnja.

“Broj zaraženih je i dalje visok, sada nije vrijeme za popuštanje mjera”, rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog Anders Wallensten.

Zdravstvene vlasti drže da će četvrtina stanovništva koja živi u Stockhomu i regiji 1. svibnja već biti zaražena novim koronavirusom.

U Švedskoj nije na snazi ograničenje kretanja. Među važnijim mjerama zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba, kao i posjeti domovima umirovljenika. U pogledu ostalih mjera vlada je pozvala građane da budu odgovorni i prate preporuke zdravstvenih vlasti.

Foto: Anders Wiklund /Hina

Facebook Comments