Alemka Markotić ponovila “optužbu”: Priroda je enorman bioterorist i može puno toga napraviti s virusima

Alemka Markotić ponovila “optužbu”: Priroda je enorman bioterorist i može puno toga napraviti s virusima
Kakav će biti život u budućnosti, što nam slijedi popuštanjem mjera, što ćemo dobiti serološkim testiranjima i kada možemo očekivati cjepivo? O tome su u emisiji Otvoreno HTV-a govorili ministar zdravstva VIli Beroš, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić i njezin zamjenik Rok Čivljak, glavna sestra Klinike Marica Trogrlić, izliječeni liječnik Većeslav Bergman i međunarodni stručnjak za zdravstvene sustave Josip Car

Ministar Beroš rekao je da sadašnji podaci ukazuju na to da je situacija pod kontrolom.

‘Da mi je netko na početku rekao da ćemo zadržati linearni rast, u takvom okruženju, rekao bih da je to nemoguće, ali ipak smo to polučili. Ali moramo znati da je više pitanja nego odgovora i da moramo biti krajnje oprezni’, rekao je Beroš u Otvorenom, dodajući da su sve planirane mjere popuštanja – reverzibilne,

‘Procjenjivat ćemo učinak mjera i brzo reagirati’, najavio je ministar, uz napomenu da će upravo ta brzina reakcije biti ključna.

Ravnateljica Markotić odgovorila je da ne zna jesu li kritični tjedni iza nas.

‘Imamo šansu biti jako dobri i dalje, ali ako to pokvarimo silnom željom da nešto nadoknadimo i počnemo se nedovoljno odgovorno ponašati, onda bi situacija mogla biti mnogo lošija’, kazala je.

Rok Čivljak izjavio je da su liječnici bili izbezumljeni i u strahu, kada su im stigli prvi novinari povodom koronavirusa, prenosi tportal.

‘Nisam shvaćao čemu novinari u bolnici. Ali kad sam upoznao vašu kolegicu Ružu Ištuk, autoricu filma Borci protiv koronavirusa, znao sam da je to heroina ove borbe. Ona je prva žena koja je ušla u našu bolnicu kada su se svi bojali ući’, rekao je Čivljak, koji je ustanovio da su žene inače bile zaslužne za dobar razvoj situacije u Hrvatskoj te je u studio HTV-a donio tri ruže – jednu za novinarku, drugu za ravnateljicu Markotić i treću za glavnu sestru Maricu Trogrlić.

Dr. Bergman, koji je bio hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, zahvalio je svojim ‘spasiteljima’ u studiju.

‘Osam dana imao sam 39 temperaturu, povraćao sam, glava me je bolila. Ne znate je li gore po danu ili po noći. Horor. Tih osam dana ću pamtiti cijeli život’, kazao je, dodajući da je dvaput testiran i oba testa bila su negativna. U ponedjeljak počinje raditi.

‘Osjećam se odlično, ali primjećujem da nemam snagu. Živim na trećem katu i moram barem jednom stati da se odmorim. Oporavak od ove bolesti traje mjesec do dva’, kazao je liječnik čija je cijela obitelj bila u samoizolaciji, a svi su bili negativni.

Ministar Beroš kazao je da treba polako aktivirati zdravstveni sustav – do kraja tjedna ili početkom idućeg bit će izdana vrlo detaljna uputa o reaktivaciji sustava. Naravno, bit će potrebno voditi računa o svim mjerama distanciranja.

‘Bit će to nova prilagodba zdravstvenog sustava. Određene kapacitete moramo držati u pričuvi za slučaj da situacija ponovno eskalira’, rekao je Beroš.

Josip Car, direktor Centra za istraživanje narodnog zdravlja i direktor Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za digitalno zdravlje i zdravstvenu edukaciju, College London, Singapur, rekao je da je Hrvatska uz bok najuspješnijim državama svijeta u borbi s Covidom-19 zahvaljujući epidemiolozima i Vladi.

‘Velika pohvala i građanima koji su prihvatili mjere koje nisu lake. Trebamo nastaviti sa životom i ekonomskim aktivnostima, a iznimno bitno je da to bude oprezno – trebamo popustiti ali se ne opustiti. Nadam se da ćemo uspjeti zadržati virus na razini koja neće ugorziti pučanstvo’, kazao je Car.

‘Provode se istraživanje, ovo je vrlo neuobičajena epidemija. Do sada nije potvrđeno da je nastao u laboratoriju, ali se i ta istraživanja nastavljaju’, napomenula je Alemka Markotić.

‘Priroda je enorman bioterorist i može puno toga napraviti s virusima. Velike boginje uništile su cijele generacije djece’, kazala je Markotić, dodajući da po pitanju imuniteta postoje obje mogućnosti – da će imunost trajati godinama, ali i da neće.

Foto: HRT