Darko Bekić otkrio da je 1990. godine organizirao nekoliko “tajnih” sastanaka Tuđmana i Račana

Darko Bekić otkrio da je 1990. godine organizirao nekoliko “tajnih” sastanaka Tuđmana i  Račana

Darko Bekić, hrvatski diplomat i bivši  savjetnik predsjednika Tuđmana,  napisao je  zanimljivu objavu o političkom radu i “sazrijevanju”   Ivice Račana. Bekićev post prenosimo u cijelosti.

“Ovih dana obilježena je 13-godišnjica smrti značajnog hrvatskog političara i domoljuba Ivice Račana. S povijesnog stajališta, on je tipičan primjer kako političari i državnici tijekom vremena evoluiraju, što se u historiografiji često zanemaruje i na taj način netočno prikazuju povijesne ličnosti. Naime, svako sustavno istraživanje neizbježno ukazuje na promjenu njihovih stajališta tijekom vremena, tj. na političku evoluciju tih ličnosti koja, naravno, može ići “u ovom ili onom smjeru !”
Tako je bilo i s Ivicom Račanom. Ja sam ga “upoznao” u – za mene – najgoroj fazi njegova političkog djelovanja, kada je 70-ih godina, kao ideološki sekretar IK CKSKH – poslije rušenja “Hrvatskog proljeća”- sve što je bilo nacionalno i demokratsko u našem narodu, tjerao na tzv.”hrvatsku šutnju”. Ali, s vremenom, i Račan se mijenjao te je, već 1982., postavši direktor famozne Kumrovačke škole SKJ, počeo na znanstvene skupove i rasprave zvati i nas – do tada proskribirane “Tripalove brojlere”- kako nas je nazivao Stipe Šuvar.


Između 1986. i 1989., Račan je politički potpuno sazrio, točno shvativši što se događa u SFRJ i kamo idu stvari. Tu njegovu evoluciju primijetio je i dr.Franjo Tuđman, kojemu sam 1990. upriličio nekoliko diskretnih sastanaka i konzultacija s Račanom.
Naime, predsjednik Tuđman bio je opsjednut idejom da se demokratski politički sustav u Hrvatskoj treba temeljiti na dvostranačkom načelu po američkom modelu: da zemljom naizmjenično upravljaju dvije velike nacionalne stranke: jedna desnog a druga lijevog centra.


U tom smislu, reformirani SDP i, osobno, Ivicu Račana, smatrao je idealnim rješenjem i političarem za ostvarenje ove strateške zamisli. Nakon višestranačkih izbora u RH, 1990., koje treba zahvaliti upravo Račanu i nakon što je, u ime SKH, napustio 14.kongres SKJ, na kojem se otvoreno sukobio sa Miloševićem, Račan i Tuđman su, de facto, postali saveznici u uspostavi i izgradnji demokratske i suverene hrvatske države.
Nakon Tuđmanove smrti, Račan je nastavio istom takvom, konstruktivnom politikom i europskim usmjeravanjem Hrvatske. Nije zaboravljao ni one kadrove koje je 20 godina ranije proganjao. Pozdravljao nas je s simpatijom i nastojao uključiti u politički sustav. Tako je u njegovoj vladi 2000-2003., Tonči Vujić postao ministar kulture, a moja malenkost pomoćnik ministra vanjskih poslova.
Neka Ivica mirno počiva jer može biti zadovoljan i ponosan svojim doprinosom domovini Hrvatskoj!. Može biti”, tvrdi  Bekić.

Foto: Privatni arhiv  Darka Bekića

Ovih dana obilježena je 13-godišnjica smrti značajnog hrvatskog političara i domoljuba Ivice Račana. S povijesnog…

Geplaatst door Darko Bekić op Donderdag 30 april 2020

Facebook Comments