Milanović dao kukavičku izjavu o izborima: Zašto izbjegava reći kako je najpoštenije da se izbori održe u rujnu

Milanović dao kukavičku izjavu o izborima: Zašto izbjegava reći kako je najpoštenije da se izbori održe u rujnu

Predsjednik Zoran Milanović je izjavio da s premijerom Andrejem Plenkovićem nije razgovarao o datumu izbora.

“Ne, nisam i mislim da i ne bih trebao jer sam ja tu prema Ustavu dužan, u okviru vrlo uskih okvira, odrediti jedan od, u pravilu, tri datuma koji stoje na raspolaganju” rekao je Milanović u intervjuu za RTL dodajući da je za raspuštanje Sabora potrebno 76 glasova i da su tada njegove obveze vrlo jasne.

Na inzistiranje novinara da  kaže što on kao predsjednik misli koji je datum najpogodniji,  Milanović je dao dugačak odgovor u kojemu nije bilo konkretnog odgovor. Tek se   mogla nazrijeti stidljiva kritika predsjednika Sabora  Gordana  Jandrokovića koji je plašio građane da će se  u rujnu ponovno pojaviti koronavirus.

“Kako da vam odgovorim, a da me ne pokušaju optužiti da navijam za ovoga ili za onoga. Jer se iza svakog odgovora skriva nekakvo tumačenje i nečiji interesi. Jasno je da je ovoj Vladi u interesu da što prije iza na izbore zato što će sa svakim mjesecom koji odmakne, nezadovoljstvo građana biti veće. Ekonomskom situacijom za koju oni nisu odgovorni. Ja, za razliku od njih, a bio sam u tim cipelama i čizmama dugo, imam razumijevanja za to. Normalno je da žele što prije. Ukoliko skupe većinu – to je to. Samo još želim dodati na kraju, jer smatram da je to ipak moja dužnost… Izlazimo iz ovog prvog ciklusa rigidnih mjera i ne znamo što nas čeka. Nije pametno plašiti ljude koronavirusom u 9 mjesecu i to navoditi kao glavni razlog za izbore.

Reci hoću izbore odmah. Pribojavam se da Hrvatska, hoćeš-nećeš, nakon što raspustimo Sabor, bude možda i četiri mjeseca bez ikakve vlasti. Stožer nije vlast. Tehnička Vlada nije vlast. Sabora nema, nema Vlade. Zadnji puta je proteklo, praktički, dva mjeseca od raspuštanja Sabora do izbora. Moguće je da nakon izbora bude tijesna situacija… Ja ne mogu raspisati nove izbore. I sigurno se neću ponašati kao neki 2015. godine. Namjerno kažem u množini – neki. Možemo biti 4 mjeseca u vrlo osjetljivom razdoblju bez vlasti. I ako me pitate jesam li za sada ili za jesen. Svejedno je za što sam. Za to sam da Hrvatska ima vlast, ako treba i da ima produžen mandat parlamenta. To je po Ustavu moguće. U krajnjoj liniji. Sad sam vam rekao kako na to gledam i nadam se, uzalud, da me nitko zbog toga neće optužiti da za nekoga navijam jer zaista ja ni za koga ne navijam. Nisam neprijatelj HDZ-a. Pucaju krivo. Ja sam naprosto, neosjetljiv na njihovu artiljeriju. To je bez veze ispucano. Dakle, imate svoje suparnike, nadam se ne neprijatelje, s druge strane, obratite pozornost na njih. To vrijedi i za SDP i za ovu drugu opciju”, rekao je  Milanović.

Moramo priznati da smo  od predsjednika očekivali viša i da će zauzeti  jasan stav kako je najbolje  da se izbori održe u rujnu.  Nije normalno da  praktično iz izvanrednog stanja idemo na biračka  mjesta.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments