Nakon upozorenja Teleskopa: Stožer odustao od odluke koja bi potpuno onemogućila oporavak hrvatskog turizma

Nakon upozorenja Teleskopa: Stožer odustao od odluke koja bi potpuno onemogućila oporavak hrvatskog turizma

Iako je danas trebala stupiti na snagu, i trajati do 18. svibnja, odgođena je nova mjera da svatko tko ulazi u Hrvatsku na manje od 72 sata ne mora u karantenu od 14 dana, ali mora sa sobom donijeti “frišku” potvrdu da nema korona virus, ne stariju od 24 sata.

Time je onima koji nakratko uaze u Hrvatsku trebalo biti omogućeno da ne moraju u obaveznu dvotjednu karantenu nego su u zemlji iz koje dolaze trebali napraviti PCR dijagnostički test.

To je trebalo biti osiguranje da je osoba, barem kroz iduća dva dana, negativna na koronavirus, makar je i ok toga puno dvojbi. Kako je danas rečeno na novinarskoj konferenciji Stožera civilne zaštite, mjera još neće stupiti na snagu jer je “pitanje prelaska granice kompleksno”, pišu 24sata.

– Kao što govorimo od prvog dana, svakodnevno pratimo situaciju i sigurno je da nećemo propustiti donijeti prave odluke u pravom trenutku, kako za zdravlje tako i za gospodarstvo – rekao je ministar MUP-a Davor Božinović. 

Od mjere ’72 sata’ se odustalo iz nekoliko razloga. Na testiranje u matičnoj državi je potrebno čekati i po nekoliko dana, odnosno prethodno se naručiti, a sam test košta oko 150 do 200 eura.

Onima koji bi u Hrvatsku dolazili na manje od 72 sata to sigurno nije mali trošak. Osim toga, po ulasku u Hrvatsku bi osoba s potvrdom da je trenutačno zdrava svejedno morala biti isključivo u kući, kao što bi bila i u redovnoj samoizolaciji od 14 dana, ističu 24 sata.

Teleskop je bio protiv takve odluke koja bi potpuno onemogućila oporavak hrvatskog turizma. Podsjetimo,  upozorili smo  da nije uobičajeno da  ravnateljica klinike govori o tome kakav će biti režim prelaska granica. Smatramo da su takve odluke u nadležnosti Vlade ili u najboljem slučaju ministra unutarnjih poslova. Upozorili smo da se izjava doktorice Markotić može shvatiti kako Hrvatska ne želi da ove godine dođu turisti.

Facebook Comments