Škoro brani pozdrav Za dom spremni i poručuje Milanoviću: Pljeskao je zastavi HOS-a kada je ona bila u legalnom mimohodu

Škoro brani pozdrav Za dom spremni i poručuje Milanoviću: Pljeskao je zastavi HOS-a kada je ona bila u legalnom mimohodu

Predstavnici Domovinskog pokreta danas su položili vijenac žrtvama komunizma, u povodu 40. obljetnice smrti Josipa Broza Tita i svibanjske obljetnice pokolja u Gračanima. Pridružio im se i Zlatko Hasanbegović.

U svojoj izjavi medijima Miroslav Škoro kazao je kako se zalaže za to da Hrvatski sabor usvoji četiri rezolucije usvojene od 1996. do 2019. godine, referirajući se na dvije rezolucije Vijeća Europe i dvije Europskog parlamenta o izjednačavanju zločina počinjenih u komunizmu i nacističkom režimu.

“Za Domovinski pokret je Dominovinski rat nulta točka”, kazao je Škoro. Zlatko Hasanbegović govorio je o događajima u Gračanima te je kazao kako je moderna Hrvatska utemeljena na ostvarenju prava Hrvata na samooodređenje i pobjedi u ratu.

Odgovarajući na pitanja novinara Škoro je kazao kako se insignije HOS-a korištene od strane branitelja u Domovinskom ratu nisu jednaki tim insignijama korištenima u Drugom svjetskom ratu, javlja N1.

“Činjenica je da su 1990., 1991., pa i nadalje postojale postrojbe koje su bile legalne postrojbe HOS-a koje imaju te insignije koje imaju. Komisija je vrlo rezolutno rekla da se u situacijama kada se komemorira, posebice pripadnike HOS-a koji su dali svoj život za ovu našu državu, taj pozdrav uvažava zbog činjenica da je dobio drugu konotaciju u vrijeme Domovinskog rata”, kazao je Škoro.

“Znamo kome je pripadao pozdrav ZDS iz onog vremena 1941., 1945. i znamo što je značio, ali ne možemo praviti znak jednakosti između toga. Hrvatski branitelji ne bi trebali nikome ići na živce i ne bi trebali biti predmet razdora. Aktualni predsjednik je pljeskao zastavi HOS-a kada je ona bila u legalnom mimohodu svih postrojbi koje su imale taj mimohod, mislim 2015. godine”, kazao je Škoro.

“Za Domovinski pokret nulta je točka Domovinski rat. Ne želimo sudjelovati u  daljnjim prepucavanjima o tome. Josip Broz Tito bio je diktator. Zalagat ćemo se za to da se zločini istraže”, izjavio je Škoro i dodao kako Hrvatska nije dovoljno istražila arhive o zločinima u vrijeme komunizma jer ne postoji dovoljan interes, a i arhivi su u Beogradu, kazao je.

“Trebamo napraviti sve ono što znanstvenici mogu da bi utemeljeno razgovarali o prošlosti”, napominje. Škoro.

Govorio je i o postizbornim koalicijama.

“Mi bi voljeli da Domovinski pokret bude platforma oko koje će se okupiti svi oni koji žele i hrvatskom narodu i hrvatskoj državi ponuditi jedan stabilan, normalan treći put. Pregovori sa Suverenistima još uvijek traju, pregovori s Mostom još uvijek traju, danas ću se susresti s gospodinom Burićem. Pregovori s gospodinom Hasanbegovićem su bili vrlo kratki, vrlo učinkoviti”.

Kazao je kako razgovaraju i sa Željkom Markić i da priželjkuju da im se pridruži.

Facebook Comments