Psihologinja upozorava: Mladim ljudima nikad nije lako, proces odrastanja je vrlo bolan, pun frustracija

Psihologinja upozorava: Mladim ljudima nikad nije lako, proces odrastanja je vrlo bolan, pun frustracija

U Zadru se dogodila strašna prometna nesreća u kojoj je poginulo dvoje mladih, a jedan je teže ozlijeđen. Kako se u posljednje vrijeme tijekom korona krize događaju divljanja na cesti osobito od strane mladih vozača provjerili smo kako mladima olakšati ovo razdoblje, gdje se mogu ‘ispucati’, a da ne ugrožavaju svoje i živote drugih ljudi, javlja HRT.

Teško da ćemo saznati zašto, ali mogli bismo naslutiti uzroke neobičnom ponašanju koje nije od jučer, niti možda ima veze s koronom, no ipak su pojačane manifestacije nekih problematičnih momenata koje inače živimo. Možemo li mladima pomoći da lakše podnesu ovo razdoblje?

Margareta Mesić, univ. spec. klinički psiholog, psihoterapeut i supervizor izrazila je sućut obitelji. Rekla je da je teško biti “u ovoj situaciji pametan s puno savjeta”.

– Ja bih nas malo vratila na vrijeme koje je prethodilo koroni i rekla da ono što nam je trebalo prije korone, nam treba i sad. A to je briga o mentalnom zdravlju zajednice u kojoj svi igramo važne uloge. Društvo, sa svojom tolerancijom, odnosno netolerancijom onoga što nije dobro. Škola, s dijalogom s roditeljima, s ranim prepoznavanjem rizičnih mladih i obitelj, iako nisu po redu poredani. To su tri vrlo važna čimbenika u razvoju mladih ljudi. Mladim ljudima nikad nije lako, proces odrastanja je vrlo bolan, on je proces frustracija, suočavanja s problemima, riješavanja problema, to je proces odrastanja u kojem mladi ljudi trebaju i neke druge stvari. Puno druženja, ljubavi, razumijevanja u obitelji. Ako pričamo o obitelji mladi najviše trebaju dvije stvari – toplinu i kontrolu.

– Jako je teško gledati specifičnu situaciju u ovom trenutku. Vratila bih se i rekla da je izuzetno značajno da se puno bolje brinemo o mentalnom zdravlju i mislim da nas je ova korona zatekla u situaciji u kojoj mentalno zdravlje našeg društva, naših ljudi, nije u najboljem stanju. I sada produbljuje neke probleme koji su od prije postojali. Rekla bih da o mentalnom zdravlju trebamo nastaviti pričati i djelovati puno više i puno bolje nego dosad.

Foto: HRT