Podnio ostavku: Idejni tvorac britanske karantene kršio mjere zbog ljubavnice

Podnio ostavku: Idejni tvorac britanske karantene kršio mjere zbog ljubavnice

Profesor Neil Ferguson odstupio je iz skupine znanstvenih savjetnika britanske vlade (SAGE) nakon što je objavljeno da je prekršio pravila karantene u Velikoj Britaniji.

Ovaj 51-godišnji epidemiolog i matematičar s Imperial Collegea bio je jedan od ključnih ljudi koji su utjecali na britanskog premijera Borisa Johnsona da odustane od ranijeg pristupa borbe protiv koronavirusa, odnosno stjecanja “imuniteta krda”, i okrene se prema pristupu općeg zatvaranja zemlje koji je prigrlila većina država svijeta, uz tek nekoliko iznimaka. Johnson se za drastičan zaokret odlučio nakon što mu je Ferguson prezentirao matematički model prema kojemu će korona u Britaniji ubiti najmanje 250.000 ljudi, prenosi Jutarnji list.

Fergusonova ljubavnica zbog koje je morao podnijeti ostavku Foto: You Tube

Ferguson je odstupio nakon što je ugledni Daily Telegraph otkrio da ga je tijekom karantene posjetila njegova 38-godišnja ljubavnica Antonia Staats, inače udana žena koja živi u drugoj kući sa svojim suprugom i njihovom djecom. Profesor Ferguson je gospođu Staats pustio u svoj dom, iako je istovremeno u javnosti držao lekcije o potrebi održavanja “socijalne distance” kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Daily Telegraph je otkrio kako je gospođa Staats Fergusona posjetila u dva navrata. Prvi put je to bilo 30. ožujka, kada je Ferguson javno govorio o tome kako su mjere zatvaranja dale prve rezultate. Drugi takav posjet dogodio se 8. travnja kada je Staats navodno sumnjala da je njezin suprug, inače član akademske zajednice, zaražen koronavirusom. Gospođa Staats i njezin suprug inače žive u otvorenom braku.

Foto. You Tube

Facebook Comments