Sluša li Andrej Plenković glas naroda: Evo kada građani žele izbore

Sluša li Andrej Plenković glas naroda: Evo kada građani žele izbore

Da vladajući žele da se izbori održe na ljeto jasno je već tjednima, a kada ih priželjkuju građani, otkriva veliko istraživanje Promocije plus za RTL.

Da se izbori održe u srpnju želi gotovo 11 posto ispitanika, a najmanje je onih koji žele da izborni mjesec bude kolovoz. Rujan je na 17,7 posto, a najviše ispitanika – više od petine na birališta bi željelo izići u listopadu.

Kraj godine – studeni i prosinac – nije privlačno vrijeme ispitanicima, a zapravo je najviše onih koji priznaju da ne znaju kada bi bilo najbolje održati izbore – više ih je od četvrtine.

Čvrst stav ne iščitava se ni u biračkom tijelu stranaka. HDZ-ovi birači najčešće su za srpanj, ali ih tako misli samo 25 posto. Među SDP-ovim biračima prevladava rujan, tako misli 30 posto njihovih birača.

Odnos izbora i epidemiološke situacije u trenutku kada se budu održavali uopće ili uglavnom nije važna za gotovo 13 posto ispitanika.

Dio ih smatra da je važna, ali ne pretjerano, a više od 56 posto ispitanika poručuje da je epidemiološka situacija u trenutku održavanja izbora prilično ili izrazito važna.

Dominiraju i građani kojima je važno da se do izbora ukine ograničenje okupljanja kako bi se organizirali predizborni skupovi i osigurala sloboda okupljanja.

Da to uopće ili uglavnom nije važno poručuje manje od 20 posto ispitanika. Dio ih poručuje da je važno, ali ne pretjerano,  a više od 46 posto građana drži osiguravanje slobode okupljanja prije izbora prilično ili izrazito važnim faktorom.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments