Željko Komšić glavni u hajci protiv Katoličke crkve: Kardinal Puljić traži potporu Vatikana

Željko Komšić glavni u hajci protiv Katoličke crkve: Kardinal Puljić traži potporu Vatikana

Osim koronavirusa, afere sa sumnjivom nabavom respiratora, političke trgovine, top-tema u Bosni i Hercegovini postala je i najavljena misa za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali koju će 16. svibnja predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Seriju negativnih reakcija i napada pokrenuo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručivši kardinalu Puljiću da se moli “za žrtve Jasenovca i Gradine, a ne za Luburićevu vojsku”.

“Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu i pomoli se za duše tisuća nevinih civila uključujući i djecu pobijenih na najbrutalniji način u Jasenovcu i Donjoj Gradini”, izjavio je Komšić.

U BiH traje utrkivanje u prozivanju i optuživanju kardinala Puljića i Katoličke crkve zbog navodne rehabilitacije ustaštva i NDH. Takozvane građanske stranke poput SDP-a najglasnije su u napadima i pozivima na prosvjedna okupljanja u subotu ispred katedrale u vrijeme slavljenja mise. Vodeća bošnjačka stranka SDA također je izrazila nezadovoljstvo zbog najavljenog slavljenja mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu, ali su barem priznali da ne mogu zabranjivati vjerske obrede. Ovo je ujedno jedna od rijetkih tema oko kojih su se suglasile bošnjačke i srpske stranke, prenosi Večernji list.

Tako je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osudio održavanje mise, a oštra reakcija stigla je i iz Srpske pravoslavne crkve. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio da se “dovođenjem Bleiburga” u Sarajevo trajno zatvaraju vrata suradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom te osobno njegova s kardinalom Vinkom Puljićem.

Kardinal Puljić se danima nije oglašavao, osim što je objavio da s nevjericom promatra reakcije na najavljenu misu. Ipak, na kraju se odlučio obratiti Vatikanu i državnim institucijama BiH pismom u kojem ističe kako je njemu ugrožen život, kao i općenito ovdašnjim katolicima. Željka Komšića i Bakira Izetbegovića optužuje da predvode političku hajku i medijski linč protiv njega. Kardinal Puljić je u obraćanju bh. institucijama naveo i to da mu je “žao što se mrtvima manipulira u političke svrhe jer je slaviti misu za pokojne naša dužnost i obveza”. Nada se da će institucije kojima se obratio “zaštititi vjernička prava i slobode i ne dati se izmanipulirati u političke svrhe”.

Foto: Baldo Marunčić/Hina

Facebook Comments