Škorin Domovinski pokret obilježio Dan sjećanja na žrtve Bleiburga i Križnih puteva: Vjerujemo u pobjedu nad svakim zlom

Škorin Domovinski pokret obilježio Dan sjećanja na žrtve Bleiburga i Križnih puteva: Vjerujemo u pobjedu nad svakim zlom

Domovinski pokret obilježio je molitvom i prigodnim umjetničkim mementom Dan sjećanja na žrtve Bleiburga kod Spomenika hrvatskim žrtvama na Bleiburgu i Križnim putevima na zagrebačkom Mirogoju. Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvodio je predsjednik Miroslav Škoro, a pridružili su mu se i koalicijski partneri iz Hrvatskih suverenista i Bloka za Hrvatsku, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

Autorskim umjetničkim mementm na tadašnje biblijske razmjere patnje, nepravde i muke, pogubljenja bez suda i krivnje počast stradalnicima odali su podupiratelji Domovinskog pokreta akademski slikar Branimir Čilić uz ikonografiju iz ciklusa „Život u križu“, pjesnik dr. Antun Kljenak uz nekoliko prigodnih elegičnih pjesama nadahnutih hrvatskom žrtvom, te pjesnik Petar Ujević koji je oteo zaboravu riječi iz propovijedi uzoritog kardinala Franje Kuharića izrečene o žrtvama Bleiburga i  hrvatskim „križnim putovima“.

”Našli smo se ovdje danas da komemomiramo i odamo počast svim žrtvama koje su u poraću Drugog svjetskog rata izgubile svoje živote, jer su bez suda i bez presude jednostavno hladnokrvno ubijeni  i za to nitko nikada nije odgovarao. Našli smo se ovdje danas da odamo počast njihovim dušama i da se pomolimo za njih. Na kraju samo mogu reći ono što smo već čuli u prigodnom programu, i zahvaljujem umjetnicima koji su to pripremili, ono što je rekao kardinal Franjo Kuharić 1994. kad je ovaj spomenik podignut. Mi vjerujemo u ljubav, vjerujemo u praštanje i vjerujemo u pobjedu nad svakim zlom i nad svakom nepravdom”, rekao je Škoro.

Foto: Stipe Renić/Hina

 

Facebook Comments