Milanovićeva predizborna “čestitka” šefu HDZ-a: Nije slučajno što Plenković nikada nije bio na Bleiburgu

Milanovićeva predizborna “čestitka” šefu HDZ-a: Nije slučajno što Plenković nikada nije bio na Bleiburgu
Predsjednik Zoran Milanović se u Ptuju sastao sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom s kojim se već susreo u Sloveniji krajem veljače, u svom prvom posjetu nekoj zemlji kao hrvatski predsjednik

Pahor je izrazio zadovoljstvo što je ”kolega i prijatelj Milanović drugi put došao u Sloveniju” te je ocijenio to znakom prijateljstva. ‘

‘To je znak dobre suradnje u vrijeme krize’, rekao je. Izvijestio je da su razgovarali o tome kako će se dalje razvijati kriza. ”Kraj je zdravstvene krize, ali ostavit će socijalne i gospodarske posljedice, da ćemo zaći u vrijeme recesije”, ocijenio je Pahor i naglasio da će EU kao jedna velika obitelj probleme morati rješavati zajedno na korist građana, prenosi Dnevnik.hr.

Milanović je kazao da je u Sloveniji prije svega zbog tužne obljetnice i da se javio Pahoru. Podsjetio je da se sa slovenskim predsjednikom zadnji put sastao kad su se zatvarale granice, a da je vrijeme kad se trebamo otvarati, prenosi Tportal.

Radimo to vrlo brzo i vrlo smjelo u Hrvatskoj, ali možda je to jedini način”, istaknuo je hrvatski predsjednik. Rekao je da su razgovarali o pogledima na migrantski izazov i krizu.

Izrazio je uvjerenje da će hrvatske vlasti raditi svoj posao i štititi granicu na način koji će uvijek biti izvrgnut primjedbama onih koj ismatraju da su ljudska prava apsolutna.

”Ljudska prava su skoro apsolutna, ali neka pravila se moraju poštivati. Hrvatska se otvara, živimo od turizma, možda čak u prevelikom postotku. ‘Kriza i strah od korone će prestati kad o tome prestanemo pričati’, zaključio je.

Rekao je da Tezno nije sporno, ali je Bleiburg i sve konotacije oko toga jesu.

‘Nije slučajno da premijer Plenković nikad tamo nije bio. Tezno da, žrtve da, nitko ih ne dovodi u pitanje’, zaključio je i dodao da mu je sporan naziv sutrašnjeg spomendana ”dan sjećanja na žrtve u borbi za slobodu i neovisnost”. Ova izjava sasvim sigurno  neće dobro sjesti premijeru Plenkoviću  koji se bori za  glasove desnog biračkog tijela.

Foto: Admir Buljubašić/Hina