Zašto znanstvenik Đikić misli da su političari najslabija karika: Možda on želi moć bez izbornog legitimiteta?

Zašto znanstvenik Đikić misli da su političari najslabija karika: Možda on želi moć bez izbornog legitimiteta?

Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je u utorak da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

“To je veliki uspjeh našeg znanstvenog Instituta, posebno kolege Muencha, ali i kulture suradnje virologa i biokemičara. Kad smo shvatili što virus radi ljudskim stanicama, došli smo do dvije terapijske mogućnosti koje su trenutačno u kliničkim postupcima. To pokazuje bogatstvo znanosti, od bazične do kliničke”, rekao je Đikić za Dnevnik N1.

Diljem svijeta popuštaju se mjere. “Pandemija je još uvijek ozbiljna globalna kriza, ne smijemo se opuštati. Trebamo pokrenuti gospodarstvo, obrazovanje, ali na pametan način… i onda ćemo spriječiti nepredviđeni i nekontrolirani drugi val. Većina znanstvenika predviđa drugi val. Moramo kao svijet biti i dalje oprezni.”

Mjere se popuštaju i u Hrvatskoj, a za Stožer kaže kako je dobro da se više ne pojavljuju svaki dan. “Dobro je da građani imaju osjećaj sigurnosti, da su dobro informirani i znaju kako se ponašati”, rekao je i dodao da je važno unaprijediti sustave testiranja te da se ono radi preko državnih institucija.

Ako dođe do drugog vala, Đikić ističe da se “trebamo bolje pripremiti kao sustav i osigurati bolje testiranje, ne samo genetsko nego i serološko”.

Najslabija karika diljem svijeta bili su političari, kaže. “Koga političari slušaju, i u Hrvatskoj i u drugim zemljama”, pita se Đikić.

“Kada vidite danas na svijetu, od Amerike, preko Europe pa i u Hrvatskoj, najslabija karika diljem svijeta bili su političari. I u Hrvatskoj je došlo do upliva politike u struku. Ako se nastavi situacija, nadajmo se da će se stožer pokušati izdvojiti iz političkih interesa… Političari nikoga ne slušaju, vidite i kako se ponaša političar vodeće zemlje u svijetu”, zaključuje.

Đikić nema nikakvog  izbornog legitimiteta, ali bi očito htio da ga  političari bespogovorno slušaju. Uostalom,  Đikić se nije javljao kada su  broji ljudi ostali bez posla i kada ne mogu platiti račune.

Foto: Mario Strmotić/hina

Facebook Comments