Bernardić se nije uspio dogovoriti s Miletićem: IDS zbog Peđe Grbina ide samostalno na izbore?

Bernardić se nije uspio dogovoriti s Miletićem: IDS zbog Peđe Grbina ide samostalno na izbore?

Mjesec i pol prije parlamentarnih izbora neke stvari postaju jasne: SDP i IDS na izbore u riječko-istarskoj jedinici neće ići zajedno – procijenjeno je da IDS može samostalno osvojiti tri mandata, a vjerojatno i četiri, i ta stranka na izbore izlazi samostalno, jednako kao i na izborima 2015. i 2016. godine.

Neke izjave SDP-ovaca, među ostalim i ona Peđe Grbina o tome da Hrvatskoj nisu potrebne županije, pa tako ni Istarska županija, bile su kap koja je prelila čašu, i u IDS-u smatraju da je racionalnije izaći na izbore samostalno, pa s ljevicom koalirati postizborno, ako za to bude potrebe. Svemu nisu pomogli ni napadi istarskih SDP-ovaca na lokalne IDS-ovce u Puli i Istri općenito, pa će IDS na izbore izaći u svom vlastitom aranžmanu. Ovu odluku još moraju potvrditi stranačka tijela, čiji sastanak još nije zakazan, pa za konačnu odluku vremena još ima dovoljno, poručuju iz te stranke, javlja Novi list.

Ne samo to, sve su šanse i na strani opcije da IDS dobije i podršku PGS-a. Naime, PGS-u se nudi ulazno mjesto na IDS-ovoj listi, jer ankete pokazuju da bi IDS mogao dosegnuti četiri mandata. Predsjedništvo PGS-a se sastalo u ponedjeljak i razmatralo ponude SDP-a i IDS-a – dok im IDS nudi sigurno ulazno mjesto, SDP im nudi tek zamjensko.

Naime, šefu PGS-a Dariju Vasiliću je ponuđeno sedmo mjesto na listi, a zapravo čeka na ulazak umjesto Romane Jerković, koja je kao europarlamentarka druga na listi po odluci Predsjedništva SDP-a, ali ostaje u Bruxellesu. No, taj dogovor ima i uvjetnu klauzulu: PGS treba zajedno s kandidatom kojeg istakne u 7. jedinici zajedno sa SDP-om, ukupno osvojiti najmanje pet tisuća glasova da bi Vasilić ušao direktno u Sabor. Na taj način PGS mora »povući« i u 7. jedinici, koja pokriva prsten i Gorski kotar.

Foto: Daniel Sponza/Hina