Puhovski žestoko kritizirao Milanovića: Proglasio se političkim idiotom, napravio je žalosnu glupost

Puhovski žestoko kritizirao Milanovića: Proglasio se političkim idiotom, napravio je žalosnu glupost

Politički analitičar Žarko Puhovski  žestoko je kritizirao  predsjednika Zorana Milanovića koji je  rekao da razmišlja o tome da ne izađe na izbore.

“Načelno, svakakvih smo predsjednika vidjeli u povijesti demokracije, ali predsjednika koji je samoga sebe proglasio idiotom, nismo vidjeli. Onaj tko ne ide na izbore je politički idiot. Izvorna termin idiota je označavao osobu koja se ne bavi pitanjima zajednice. To je nešto neopisivo neodgovorno i nikako pametno. Sklon sam vjerovati da bi Milanović radije imao Plenkovića za premijera nego Bernardića, ali to je njegova privatna stvar. To što je jučer učinio Milanović je žalosna glupost”, rekao je  Puhovski za Dnevnik. 

Kome odgovaraju izbori u ovom trenutku? HDZ se odlučio na ranije izbore kako bi izbjegao suočavanje s crnim posljedicama koronakrize, no može li HDZ biti tako siguran u pobjedu?

O tome nema govora. HDZ od prije dva dana stoji lošije jer mu je otišlo jedno krilo u Vukovaru koje mu je važno i znači sigurno dva, tri ili četiri mjesta. HDZ dobro stoji, ali daleko od toga da je njegova pobjeda izvjesna. Izvjesno je jedino da nitko ne može pobijediti sam apsolutnom većinom. Ostaju samo dvije varijante; koalicija HDZ-Škoro i koalicija HDZ-SDP.

Ono što Škoro uzme HDZ-u na izborima vratit će im nakon izbora jer je izgledna ta koalicija, je li tako?

To je vjerojatnije nego velika koalicija, točno. Međutim, to znači da će doći do osipanja onih koji će sa Škorom biti izabrani. Njegov je motiv spriječiti duopol SDP-a i HDZ-a, a jedini je način da to spriječi taj da ide u koaliciju s HDZ-om. Ako to učini, gubi dio ljudi, npr. Hasanbegovića, koji će opet, kao u prošlom sazivu, junački pobjeći na drugu stranu.

Foto: Daniel Kasap/Hina

Facebook Comments