UHLJEBLJIVANJE SUTONA: Prijatelj predsjednika Milanovića preko veze dobio direktorsko mjesto u državnoj tvrtki?

UHLJEBLJIVANJE SUTONA: Prijatelj predsjednika Milanovića preko veze dobio direktorsko mjesto u državnoj tvrtki?
Tek koji mjesec nakon što je 2018. napustio direktorsko mjesto u tvrtki Zorana Milanovića, Dinko Suton, javnosti poznat i kao nekadašnji poslovni direktor SDP-a, zaposlio se u državnom poduzeću Podzemno skladište plina d.o.o. Iako nam je odlazeći iz Milanovićeve tvrtke EuroAlba Advisory rekao kako ide u realni sektor, Suton je ipak završio u onom javnom

‘Naprosto nisam otišao u realni sektor. Nemam točno objašnjenje’, kazao nam je Suton u petak. Kaže kako je zaposlen preko javnog natječaja i da nije bio jedini kandidat. Dodaje kako je na poziciji direktora sektora općih poslova, dakle netehničkog sektora, te da je to čista operativa.

Suton je na čelo Milanovićeve konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory stigao početkom 2017. Tvrtku je Milanović osnovao nedugo nakon svog premijerskog mandata, a prije nego je inauguriran za predsjednika RH upravljanje njome prebacio je na knjigovodstveni servis. Suton je na direktorsku poziciju postavljen u ožujku 2017., a izbrisan je s te pozicije u Sudskom registru 24. srpnja 2018.

Tada je tportalu rekao: ‘Naprosto idem dalje. Došlo je do zasićenja’, kazao je Suton za tportal. Na pitanje čime će se baviti i jesu li se njemu i Milanoviću poklapali interesi, s obzirom na to da je Suton od 2017. vlasnik i direktor konzultantske tvrtke Suton Consulting d.o.o., on sam to je zanijekao, javlja Tportal.

‘Naprosto idem dalje, nastavljam sa svojim poslom. Cijeli život radim u realnom sektoru, bio sam direktor jedne firme, bio sam direktor trgovačkog centra…’, nabrajao je Suton. ‘Dolazim iz realnog i vraćam se u realni sektor. Ne znam što ću točno raditi. Vidjet ću, imam nekakve planove, nekoliko natječaja… Naprosto se jako teško vratiti u realni sektor iz politike zbog tog žiga’, smatrao je tada.

Ipak, Suton nije završio u realnom sektoru. Koji mjesec nakon što je napustio Milanovića zaposlio se u državnoj tvrtki Podzemno skladište plina, tvrtki kćeri Plinacroa.

Javio se na natječaj u listopadu 2018. za radno mjesto ‘eksperta I’ u Uredu direktora, kažu nam iz Podzemnog skladišta plina.

‘Na transparentno objavljen javni natječaj pristigle su ukupno tri prijave, s tim da jedan od kandidata nije zadovoljavao ni formalne tražene uvjete, dok su druga dva kandidata ispunjavala tražene uvjete. Ispitivanje, testiranje i odabir kandidata provela je stručna komisija u skladu s internim aktima društva. Tijekom procesa evaluacije kandidata g. Suton je, uz poznavanje svoje struke, prezentirao izvrsno poznavanje specifičnog poslovanja operatora sustava skladišta plina’, kažu nam, ističe Tportal.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments