Hrvatska televizija priprema teren za veliku koaliciju Bernardića i Plenkovića: Zvat će se vlada nacionalnog jedinstva?

Hrvatska televizija priprema teren za veliku koaliciju Bernardića i Plenkovića: Zvat će se vlada nacionalnog jedinstva?
Od parlamentarnih izbora dijeli nas 39 dana, a neslužbena kampanja u punom je jeku. Koliko će biti prljava? Hoće li dominirati ideološke ili gospodarske teme? Hoće li se koplja lomiti oko donošenja Zakona o podrijetlu imovine ili zabrane rada nedjeljom? Kampanju u Otvorenom analizirali su Krešimir Macan, Ankica Mamić, Smiljana Leinert Novosel i Mate Mijić.

‘Ne bih se iznenadio da idemo na ponovljene izbore, jasno je da nakon izbora nitko neće moći sam sastaviti Vladu’, kaže komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, a s njim se slaže i njegova kolegica Ankica Mamić.

‘Mi zasad nemamo vidljivog pobjednika. Čak ni mandatara. Vidjet ćemo kolika će biti razlika po izbornim jedinicama između HDZ-a i SDP-a, no zasad nitko ne može reći kako će završiti. Nadam se da će naši političari biti odgovorni i da razumiju da Hrvatskoj treba vlada s punim mandatom, a ne tehnička vlada’, kazala je Mamić u Otvorenom, dodajući da treba potisnuti apetite za foteljam, javlja Tportal.

Podrazumijeva li to vladu nacionalnog jedinstva?

‘Hoćemo li je zvati vlada nacionalnog jedinstva ili vlada odgovornih političara – kao birač, očekujem da se ne natežu oko banalnih stvari, nego da se prime posla’, poručila je Ankica Mamić, dodajući da taština kod političara očito radi svoje pa ‘svatko treba biti predsjednik nečega’.

Upitana za HNS, kaže da će se netom izabrani predsjednik stranke Predrag Štomar teško boriti za mandat na sjeveru Hrvatske, a župan Matija Posavec s kojim se također pregovora je pritom ‘jako poželjna udavača’.

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel kaže da treba osvijestiti specifičnu okolnost pandemije i potresa.

‘Ovi izbori pokazuju udaljenost između sadržaja, koji bi trebao biti ključan, a sve se usmjerava na stepenicu efekata – kako napraviti spektakl da bismo bili zapaženi u javnom prostoru i uspjeli mobilizirati ljude. Preskočili smo prvu stepenicu i apsolutno se usmjerili na vanjske faktore popularnosti i proizvođenja afera’, kaže Leinert Novosel.

Kaže da je svaka kampanja postala personalizirana – kome se može vjerovati? ‘Naprosto se ide na ljude koji već ima izgrađenu sliku u javnosti i sve se više čini da se bavimo osobama, a puno manje onime što one planiraju učiniti. Sve više bježimo od sadržaja’, upozorava Leinert Novosel.

Kao problem za predsjednika SDP-a Davora Bernardića istaknula je to da nema unisonu podršku čak ni svih članova svoje stranke. ‘On je puno manje spretan od premijera Plenkovića za javni nastup i moram priznati da mi je unaprijed jasan finale jednog takvog raspleta sučeljavanja. Bude li se prosuđivalo prema vodećim osobama, to bi moglo značiti da će HDZ-ova strana dobiti veći broj glasova’, kazala je Leinert Novosel.

Foto:HRT

Facebook Comments