Radimir Čačić tvrdi da mu je prijetio vlasnik vjetroelektrana: Optužio je i Ivana Vrdoljaka

Radimir Čačić tvrdi da mu je prijetio vlasnik vjetroelektrana: Optužio je i Ivana Vrdoljaka

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti i aktualni varaždinski župan Radimir Čačić tvrdi da je Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene koji je drugoosumnjičeni u aferi s vjetrenjačama, u listopadu 2016. prijavio policiji zbog prijetnj.

Njegovu je prijetnju, tvrdi Čačić, dobio nakon što je tada za više medija progovorio o operaciji kojom su stvorene pretpostavke da se milijarde proračunskih kuna i novca HEP-a koje građani plaćaju kroz cijenu struje preliju u džepove igrača koji investiraju u vjetroelektrane. Govorio je tada konkretno i o ugovoru koji je njegov nasljednik na mjestu ministra gospodarstva, Ivan Vrdoljak, sklopio s Bašićevom tvrtkom C.E.M.P. za gradnju vjetroparka Krš-Pađene, piše Jutarnji list.

Otkrio je tada da je Vrdoljak ugovor s Bašićevom tvrtkom potpisao zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije nego što će na snagu stupiti nova tarifa otkupa vjetroenergije kojom je bila propisana nova, za trećinu niža otkupna cijena vjetroenergije od one na koju se država obvezala ugovorom s C.E.M.P.-om.

‘Milenko Bašić je, nakon što sam u intervjuu Jutarnjem listu i u drugim medijima izašao s izjavama o tome poslu, došao u sjedište moje stranke u središtu Zagreba. Prethodno se najavio i zatražio da ga primim’, ispričao je Radimir Čačić, koji također sa zanimanjem prati rasplet istrage u kojoj je zasad osumnjičeno 13 dužnosnika i poduzetnika.

Te 2016., kad ga je Bašić posjetio, Čačić nije obnašao ni jednu drugu javnu dužnost osim predsjednika stranke.

‘Kad sam ga primio, počeo mi je spočitavati da mu moje javne izjave stvaraju probleme s bankama, da njega i njegove tvrtke o kojima mi je s ponosom govorio stavljaju u negativan kontekst i rade mu štetu kod kreditnih linija. Odgovorio sam mu da sam javno problematizirao poslove koji su štetni za državu i da nije na meni da se bavim njegovim kreditnim linijama. U jednom trenutku Bašić mi je rekao: ‘Čujte, mi znamo vratiti svojim neprijateljima, a pomoći svojim prijateljima’, ispričao je Čačić.

Rekao sam mu na to: ‘Ok, dugo sam u politici, takvih kao vi sam se nagledao bez obzira na veličinu tvrtki koje imaju. Hvala i doviđenja!’ Moram priznati da u trenutku kad je došao na razgovor, nisam ništa znao o njemu i njegovim poslovima. Međutim, nakon tog razgovora poslao mi je i pisanu poruku čiji je smisao otprilike bio da pazim što radim. Ta je poruka bila implicitna, a ne eksplicitna prijetnja. Međutim, kao netko tko je primao prijetnji u životu i tko ih zna čitati, shvatio sam i tu pisanu poruku kao i one usmene koje mi je iznio u razgovoru kao prijetnju. U međuvremenu sam doznao i da ima brata koji je bio u sukobu sa zakonom i shvatio da se s tom ekipom ne treba šaliti. Otišao sam na policiju, pokazao im Bašićevu poruku i podnio prijavu. Ne znam kako je to završilo, ali poslije sam čuo od nekoliko ljudi kako su bili pozvani da daju iskaze’, kazao je Radimir Čačić.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments