Drastičan pad: Ovo je podatak koji mora zabrnuti Andreja Plenkovića

Drastičan pad: Ovo je podatak koji mora zabrnuti Andreja Plenkovića

Ukupan broj zaposlenih u industriji u travnju ove godine manji je za jedan posto u odnosu na ožujak, dok je u odnosu na travanj prošle godine smanjen za 3,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 4,9 posto te u proizvodnji odjeće, za 4,8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je u proizvodnji tekstila, za 10,1 posto, javlja  N1.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje da je najveći pad zabilježen u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 23,2 posto.

Znatniji se pad broja zaposlenih u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine bilježi i u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 18 posto, proizvodnji odjeće 11,9 posto, proizvodnji strojeva i uređaja 9,9 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda 7,9 posto, itd.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira u proizvodnji tekstila, za 19,1 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira 4,9 posto, osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4, 5 posto, itd.

Po podacima DZS-a, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za 2,8 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do travnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 2,2 posto.

U istom izvješću DZS-a, objavljenom u petak, pokazalo se da je u travnju industrijska proizvodnja, zbog blokade većine gospodarskih aktivnosti kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, pala 11 posto u odnosu na isto lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od lipnja 2009. godine, kada je potonula 13,3 posto.

To je bio već šesti mjesec zaredom kako proizvodnja pada. U prva četiri mjeseca 2020. u odnosu na isto razdoblje lani pad proizvodnje iznosio je 6,1 posto.

Foto: Mario Strmotić/Hina

Facebook Comments