Polako dolaze turisti iz Njemačke i Austrije: More jača imunitet, a more je Hrvatska

Polako dolaze turisti iz Njemačke i Austrije: More jača imunitet, a more je Hrvatska

Ovoga su se vikenda u splitsku zračnu luku počeli vraćati međunarodni letovi: Frankfurt, Stuttgart, od drugog lipnja i Dusseldorf pa nakon toga Zurich, a sredinom lipnja očekuje ih se još više.

Za splitsku zračnu luku, kroz koju je lani prošlo tri milijuna tristo tisuća putnika, to je samo kap u moru. U srednjoj Dalmaciji za sada je znatno više gostiju koji su stigli automobilima i uglavnom odsjeli u kućama za odmor koje su, zanimljivo, platili isto kao lani u ovo doba, javlja HRT.

Doktor Zoebl voli hrvatske svjetionike. Kaže da su austrijske planine prekrasne, ali more je izvor nadahnuća i snage. Čim je mogao, zaboravio je koronavirus i došao s obitelji u Makarsku.

– Nisam se bojao u Austriji, za mene je bilo sigurno, ne bojim se ni ovdje. Znam da su hrvatski sigurnosni standardi jako visoki i ako ljudi nakon povratka u svoju zemlju ne budu morali u karantenu, imat ćete dobru sezonu jer more jača imunitet, a more je Hrvatska, rekao je August Zoebl iz Austrije.

I u ovu vilu u Slivnu u Imotskoj krajini s druge strane Biokova stigli su prvi gosti. Nijemci. Vozili su tisuću kilometara iz Ulma. Pitamo zašto Hrvatska.

– Znamo da je stanje dobro, sve smo pomno pregledali, pratili podatke i statistike, broj zaraženih – osjećamo se posve sigurno, rekao je Tobias Jarocha iz Njekačke.

Cijene su, kažu nam domaćini, ostale kao lani.

– Ja sam jako dobro popunjena uglavnom negdje do sredine devetog mjeseca ne otkazuju i mislim da neće, naglasila je Ana Marinović, iznajmljivačica.

I dok se privatni smještaj i nautika pomalo bude, najteže će biti hotelijerima.

– Dosta njih još procjenjuje hoće li i kad otvoriti.Još uvijek dosta njih nema ni datum niti znaju hoće li otvoriti,oni kalkuliraju,ovisno o troškovima,stvarnu procjenu je nemoguće u ovom trenutku donjeti, istaknuo je Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Struka ističe da bi tek u srpnju, bude li sve u redu, Dalmacija mogla oživjeti. Zato je počela i prilagođena kampanja Županijske turističke zajednice za deset zemalja kojima smo otvorili granice, a u prvom su planu sigurnost, mir, sloboda. Podsjetimo, zasad je za te goste osmišljena i nova aplikacija dvaju ministarstava “entercroatia” kako bi im se pojednostavio dolazak na Jadran.

Foto: HRT