HDZ najavio da će prepoloviti broj lokalnih dužnosnika i smanjiti broj ministarstava: Zašto je Plenković čekao do sada?

HDZ najavio da će prepoloviti broj lokalnih dužnosnika i smanjiti broj ministarstava: Zašto je Plenković čekao do sada?
HDZ-ov izborni program ‘Sigurna Hrvatska’ usvojen je na sjednici Središnjeg odbora stranke. Napisan je na oko stotinu stranica i ima 14 točaka. Premijer Andrej Plenković rekao je nakon sjednice kako će program imati pet velikih cjelina

Skraćena verzije ‘Sigurne Hrvatske’ predstavljena je danas popodne na Središnjem odboru stranke, piše Jutarnji list.

U programu HDZ-a, među ostalim, obećava se da će se smanjiti broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga. Navode i kako će nastaviti s reformom pravosuđa te se, kako stoji, ‘beskompromisno boriti protiv korupcije’ i graditi društvo koje poštuje ljudska prava i prava manjina.

U HDZ-u obećavaju i da će stvoriti uvjete za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta te u to uložiti 10 milijardi kuna, kako će do kraja mandata prosječna plaća iznositi 7.600 kuna (u ožujku 6.713 kuna), a minimalna plaća najmanje 4.250 kuna, da će udvostručiti dječji doplatak, subvencionirati 20.000 stambenih kredita, te regulirati rad trgovina nedjeljom. Tu je i obećanje da će se smanjiti stopa poreza na dohodak s 24 posto na 20 posto, tj. sa 36 posto na 30 posto, kako će uložiti tri milijarde kuna u modernizaciju zdravsta i skrbi, te da će umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 posto, piše tportal.

U točki “Samodostatnost u hrani i energiji” tvrdi se kako će povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto, na 22 milijarde kuna, izgraditi 20 regionalnih centara za voće i povrće te udvostručiti navodnjavane poljoprivredne površine, uz to, donijet će Državni plan prostornog razvoja, kao i prostorne planove ZERP-a i epikontinentalnog pojasa, “koji su temeljni prostorni planovi za područje cijele Hrvatske, uključujući i morske pojaseve”.

Uspostavit ćemo web booking portal privatnog smještaja s provizijom do pet posto, otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7000 novih hotelskih soba do kraja mandata”, naglašava se u programu.

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Središnjeg odbora te kazao kako će program HDZ-a za parlamentarne izbore imati naslov ‘Sigurna Hrvatska’. Rekao je kako će program imati pet velikih cjelina: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i ravnomjeran razvoj.

‘Svi elementi samodostatnosti uz snažan transformativni napor. Ovo je program koji će iskoristiti trenutka nakon krize da zemlju učinimo još boljom’, kazao je premijer.

Plenković je rekao i da je plan HDZ-a da minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 4250 kuna, a prosječna 7600 kuna te da je to realno. Kazao je da je HDZ u mandatu povećao minimalnu plaću za 750 kuna neto, a prosječnu za 1150 kuna. ‘Imali smo zdravi gospodarski rast, smanjivali dug, ovo je bila Vlada koja je konsolidirala javne financije’, kazao je.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina