Hoće li državni odvjetnik Jelenić progoniti Beljaka zbog skandalozne izjave o udbaškim ubojstvima?

Hoće li državni odvjetnik Jelenić progoniti Beljaka zbog skandalozne izjave o udbaškim ubojstvima?

Nakon reakcija i osude javnosti, predsjednik HSS-a Krešo Beljak ispričao se u ponedjeljak zbog napisa na Twitteru iz kojega se moglo zaključiti da podržava politička ubojstva, istaknuvši da je pogriješio i žali ako je nekoga uvrijedio.

Podsjetimo, Renato Rančić je u Twitter komentaru istaknuo da je njegova obitelj bila meta atentata te da je u inozemstvu od 1945. do 1990. godine UDBA počinila preko 100 političkih atentata u hrvatskim zajednicama (SAD, Njemačka, Kanada i Australija).

Odgovor Kreše Beljaka u najmanju je ruku- šokantan.

“Više od 100? Očito ne dovoljno. Vidjeli smo tko je napravio s*anja i pokrenuo sve ratove od 1991. do 1999. godine. To su bili fašisti na području bivše Jugoslavije i ostalim zemljama koji su uspjeli pobjeći od UDBA-e”, napisao je Beljak.

Budući da je Krešo Beljak javna osoba, k tomu i obnaša visoke funkcije zastupnika u Hrvatskom saboru i gradonačelnika Samobora te mu je kao takvom, nedopustivo ovakvo ponašanje, zanimalo nas je hoće li nadležne institucije reagirati, javlja Direktno.

Unatoč javnoj isprici, ne može se zanemariti ono što je Beljak napisao, a to je – javno pozivanje i opravdavanje političkih ubojstava te se njegova poruka može tretirati kao govor mržnje – kontaktirali smo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), kako bismo saznali hoće li DORH reagirati na ovakve istupe.

Odgovor je stigao vrlo brzo, a prenosimo ga u cijelosti:

”Državno odvjetništvo postupa i poduzima radnje ako zaprimi kaznenu prijavu, odnosno kada na drugi način utvrdi postojanje relevantne sumnje na počinjenje kakvog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Tako će postupiti i u ovom slučaju”.

 

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina