Zašto ugledni psihijatar Bagarić misli pozitivno o grupama potpore trostrukom ubojici Filipu Zavadlavu

Zašto ugledni psihijatar Bagarić misli pozitivno o grupama potpore trostrukom ubojici Filipu Zavadlavu

Poznati psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče  komentirao je stravično trostruko ubojstvo u   Splitu.  Bagarić je kazao da je još nemoguće reći kakav je profil trostrukog splitskog ubojice.

“Bit će potrebni brojni dani i psihijatrijska ispitivanja i istraživanja i njegov tretman da bi se utvrdilo o kakvom se profilu radi”, kazao je Bagarić.

“Postoji površna i laička ideja da su takve osobe mirne, cool, lako to naprave i poslije toga se osjećaju dobro. To nije istina i to nije moguće. Svaki akter takvog događaja, bilo žrtva ili nasilnik i počinitelj, u njezinom emocionalnom svijetu se događaju vrlo burne promjene”, rekao je Bagarić i dodao kako splitski ubojica nakon zločina sigurno nije bio smiren kako bi se moglo zaključiti iz snimke koju smo mogli vidjeti, a na kojoj je splitskim ulicama šetao s kalašnjikovom u rukama.

“Nije bio smiren, a za to imamo i dokaze. Koliko sam ja pročitao, danas ga je pregledao psihijatar koji je procijenio da je raspravno nesposoban. To znači da je toliko oštećen i da mu je mentalno stanje toliko poremećeno da ne može pratiti sudski postupak. Očito je krizna reakcija koja se kod njega javila najjačeg mogućeg intenziteta, da se nalazi u lošem psihičkom stanju te su odredili i hospitalizaciju u psihičkoj bolnici”, kazao je Bagarić.

Na pitanje o Facebook grupi podrške ubojici, u kojoj je 20 tisuća ljudi, Bagarić je rekao da na to gleda pozitivno, iako se većina njegovih kolega izjasnilo negativno o njima.

“Ne zato da bi ga se glorificiralo. Nego te osobe i društvo nemaju povjerenje u institucije koje su trebale uraditi posao i koji su se sami organizirali da bi riješiti problem. Nisam čuo da se u grupi promiču agresivne reakcije kao idemo ga osloboditi ili provaliti, nego idemo mu platiti odvjetnika i štititi ga u institucijama. Iskazi koji su u toj grupi bitni za društvo su i da ne volimo dilere, borimo se protiv njih. Ne vidim poruke u kojima se slave ubojice nego one u kojima se ne slažu s kriminalcima i da se žele boriti s kriminalcima”, kazao je Bagarić za RTL.

Na pitanje može li se procijeniti što je u trenutku zločina prolazilo kroz glavu ubojici, Bagarić kaže da se kod većine osoba koje osjećaju nepravdu, počinje se kod njih osjećati niz negativnih, emocionalnih, afektivnih stanja.

“Sram, strah, nesigurnost… Takve osobe će često posegnuti za nekim oružjem, ali s idejom da bi ga netko trebao spriječiti”, kazao je Bagarić i dodao kako, iako je kupio pušku, to malo kad hladna i proračunata ideja. “Uvijek postoji labilnost i ambivalencija: hoću li to napraviti. Često kada je tu oružje, često nekakvo ponašanje žrtava može biti okidač, da odjednom osoba koja je to napravila da prijeti, da se obrani i da obrani svoje bližnje. Često neki vanjski okidač odjednom odvede do ovih teških, destruktivnih akcija”, kaže Bagarić te je naglasio da “mirkookruženje”, znači obitelj i društvo, nisu bili povoljni.

Foto: N1