Hrvatska najgora na svijetu u nekoliko bitnih kategorija: Bolji smo samo od Mongolije, Argentine i Venezuele

Hrvatska najgora na svijetu u nekoliko bitnih kategorija: Bolji smo samo od Mongolije, Argentine i Venezuele

Hrvatska je konkurentnija od Mongolije, Argentine i Venezuele i slabija od 59 zemalja iz godišnjaka svjetske konkurentnosti za 2020. godinu Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne.

Rezultati istraživanja tog instituta, čiji je partner Nacionalno vijeće za konkurentnost, pokazuju da je Hrvatska, kao i prošle godine, na 60. mjestu od ukupno 63 svjetske ekonomije i u leđa gleda Južnu Afriku, Jordan, Slovačku, Ukrajinu, Kolumbiju, Rumunjsku, Bugarsku, Kazahstan…

Ljestvica konkurentnosti IMD-a izrađuje se temeljem 255 kriterija koji su uglavnom statistički indikatori, a jedna trećina odnosi se na istraživanje mišljenja gospodarstvenika. Godišnjak IMD-a mjeri koliko dobro zemlje upravljaju resursima i kompetencijama te analizira četiri faktora konkurentnosti: gospodarske rezultate, infrastrukturu, efikasnost javnog i poslovnog sektora, javlja Slobodna Dalmacija.

Hrvatska je među svim zemljama najlošija po efikasnosti poslovnog sektora, svaka joj je stavka donijela posljednje mjesto. Najslabija je tako po obrazovanju zaposlenika, prilagodljivosti na promjene, vjerodostojnosti menadžera, zadovoljstvu potrošača, financijskim vještinama, potrebi za gospodarskim i socijalnim reformama, kompetentnosti višeg menadžmenta i socijalnoj odgovornosti.

Mrvicu bolja je po infrastrukturi, gdje posljednje mjesto drži po razvoju i primjeni tehnologija te po održivom razvoju, na 62. mjestu je po javno-privatnom partnerstvu, obrazovanju menadžmenta i transferu znanja, 60. mjesto zaradila je po kvalificiranim inženjerima, upravljanju gradovima te zakonodavstvom o znanstvenim istraživanjima.

Hrvatska ima slabosti i u efikasnosti javnog sektora. Po birokraciji je gotovo najlošija među svim zemljama i pripada joj predzadnje mjesto koje je zaslužila i državnim vlasništvom u tvrtkama, na 60. mjestu je po zaštiti prava vlasništva, po prilagodljivosti vladinih politika, zakonu o radu, poticajima za ulaganja i imigracijskim zakonima. Nije tu kraj nizanja slabosti, gospodarski rezultati Hrvatske su takvi da joj je otpornost gospodarstva zaradila 62. mjesto, po izvozu je 55., po zaposlenosti 53., a po izravnim ulaganjima u zemlji i inozemstvu na 52. i 53. mjestu.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments