Ivan Penava upozorava na “šire dimenzije” sukoba Grobara i BBB-a: Komentirao je i Kolindin prostački nastup

Ivan Penava upozorava na “šire dimenzije” sukoba Grobara i BBB-a: Komentirao je i Kolindin prostački nastup

Novi incident navijačkih skupina, ovaj put u Vukovaru. Zbog tučnjave koja je izbila između navijača Dinama i beogradskog Partizana u blizini jednog kafića u Vukovaru policija je privela 18 osoba.

Za nekima koji su pobjegli s mjesta tučnjave policija intenzivno traga. Nakon incidenta sedam osoba završilo je u bolnici. Osude huliganskog nasilja dolaze sa svih strana.

O kaosu u Vukovaru u RTL-u Danas razgovarali smo s gradonačelnikom toga grada Ivanom Penavom.

Strahujete li od eskalacije sukoba?

“Naravno da strahujem. Niti su ovo prvi, a vjerojatno ni posljednji sukobi navijača i nevjerojatno mi je da u jednoj državi nismo u stanju izaći na kraj s nogometnim huliganima, nismo u stanju pružiti temeljne preduvjete normalnog života svojim građanima, da se ulicama svog grada mogu šetati normalno, bez da budu dovedeni u opasnost”, rekao je Penava.

“Međutim, kad uzmete u obzir da ista ta država 29 godina nije u stanju donijeti presude i osuditi zločince koji su razarali gradove, sela, silovali, pljačkali, ubijali, onda to nije ništa čudno. Trebamo stubokom promijeniti stvari”, dodao je.

O srednjem prstu predsjednice: “Prizemna radnja”

Penava i sam kaže da nije riječ o prvom takvom sukobu u Vukovaru, što se događa?

“Sukobi navijača su nešto što je nažalost u Hrvatskoj rašireno na području grada Vukovara. Kad se dogodi sukob Torcide i BBB-a, možemo govoriti o klasičnom sukobu navijačkih skupina, kad imate to na relaciji, u ovom slučaju BBB-a i grobara, onda taj sukob navijačkih skupina prikriva puno dublju međunarodnu problematiku. Koliko god mi bježali, ta tema će prije ili kasnije završiti na Domovinskom ratu i procesuiranju događaja koji su se zbili u Vukovaru”, odgovorio je Penava.

Komentirao je i pokazivanje srednjeg prsta bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Miroslavu Škori zbog njegove izjave o silovanim ženama i pobačaju.

“Općenito mislim da su političari nekako reprezent građana, barem bi trebali biti nekakvi uzori u svom ponašanju i doista mislim da takve gestikulacije, proste riječi naprosto moramo izbjegavati. Mislim da to nije način, nije stil, to nije ono što očekuju ljudi koji su toj osobi dali povjerenje. Mislim da su to duboke greške zbog nečijih slabosti kojima pojedinac podlegne u određenom trenutku. U svakom slučaju, osuda takvog komuniciranja. Koliko god se činilo popularno, mislim da je loše, ne trebaju takve prizemne radnje”, rekao je Penava.

Foto: Hina