Goldstein pozvao profesore i studente da se “obračunaju” s Raspudićem: Evo što je on odgovorio

Goldstein pozvao profesore i studente da se “obračunaju” s Raspudićem: Evo što je on odgovorio

Ivo Goldstein i Nino Raspudić, profesori na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, žestoko su se obračunali preko mailing liste koja je namijenjena kako bi se elektroničkom poštom o važnim stvarima obavještavali svi studenti FFZG-a. Raspravu je započeo Goldstein koji radi na Odsjeku za povijest, javlja Jutarnji list.

– Poštovani svi, zgrožen činjenicom da se proteklih dana jedan nastavnik našeg fakulteta upustio u raspravu o zabrani abortusa, da je tu zabranu podržao i da se, štoviše, zalaže da zabrana abortusa vrijedi i u slučajevima kad je žena silovana, osjetio sam potrebu da reagiram. Svjestan sam da Filozofski fakultet kao ustanova ne može reagirati, ali mogu zaposlenici i studenti fakulteta. Takve rasprave i ideje predstavljaju civilizacijsko dno i najmanje što možemo učiniti jest da iskažemo prezir prema njima – napisao je Goldstein u poruci koja je odaslana svim studentima.

Raspudić je prihvatio “duel” te je odmah reagirao odgovorivši na isti način, grupnom porukom.

– Poštovani svi, zgrožen sam činjenicom da jedan nastavnik našeg Fakulteta, kako sam ističe, u nemogućnosti institucionalnog progona, preko fakultetske mailing liste huška nastavnike i studente na iskazivanje prijezira prema političkim neistomišljenicima, postavljajući se u ulogu moralnog i civilizacijskog arbitra, a ne navodeći pri tome što je “krivac” točno rekao. Tješi me ipak pomisao da živimo u slobodnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj u kojoj imamo slobodu mišljenja i političkog djelovanja, bez straha od inkvizitora i/ili ideoloških komesara koji će propisivati što se smije, a što ne smije govoriti i dehumanizirati one koji nisu na “liniji”. Smatram također da se fakultetska mailing lista ne bi trebala koristiti za političke obračune u izbornoj kampanji – napisao je Raspudić s Odsjeka za talijanistiku, ujedno i kandidat MOST-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments