Rada Borić postala prava celebrity političarka: Jučer dobila potporu Jane Fonda, a danas Yanisa Varoufakisa

Rada Borić postala prava celebrity političarka: Jučer dobila potporu Jane Fonda, a danas Yanisa Varoufakisa

Yanis Varoufakis, suosnivač DiEM25 i zastupnik u grčkom parlamentu, poslao je u svoje i u ime DiEM25 podršku zeleno-lijevoj koaliciji za parlamentarne izbore u nedjelju, 5. srpnja, priopćila je u utorak zeleno-lijeva koalicija.

“Zadatak nove vlade nije samo zaštiti građane od Covida -19, nego, što je još važnije, i od siromaštva te provesti dugoročne mjere ulaganja u zelenu energetsku tranziciju, turizam povezan s organskom poljoprivredom, elektrifikaciju prometnog sustava te ulaganja u male start-upove zadrugarskog tipa koji će omogućiti mladima u Hrvatskoj sudjelovanje u četvrtoj industrijskoj revoluciji bez iseljavanja u inozemstvo. Na predstojećim izborima ovakav program nudi samo zeleno-lijeva koalicija”, poručio je Varoufakis.

Pozvao je svoje prijatelje u Hrvatskoj da glasaju za “zeleno-lijevu koaliciju predvođenu platformom Možemo!” jer će, kako je istaknuo, njihov ulazak u Hrvatski sabor značiti “da mi, kao DiEM25 i grčka stranka MeRA25, imamo u Hrvatskoj parlamentarne saveznike s kojima možemo zajedno graditi progresivnu Europu”.

Zeleno-lijevu koaliciju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad.

Podsjetimo, jučer je nagrađivana američka glumica Jane Fonda u video poruci podržala je platformu Možemo! na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Američka glumica i politička aktivistkinja Jane Fonda poslala je iz svog doma u Atlanti video-podršku Radi Borić i koaliciji okupljenu oko platforme Možemo!

“Hrvatska prvi puta u povijesti može imati zeleno-lijevu koaliciju u parlamentu, ljude koji su se kao aktivisti dokazali u borbi za javni interes i ljudska prava i prava žena, manjina, LGBTQ osoba, migranata … Prvi puta će Hrvatska će imati priliku glasati za feministkinje … Naprijed Rada! Glasajte za listu broj 3”, izjavila je Fonda u svojoj video poruci.

Jane Fonda potječe iz poznate glumačke obitelji Fonda koja je ostavila neizbrisiv trag u američkoj i svjetskoj kinematografiji. Kao politička aktivistkinja usprotivila se ratovima u Vijetnamu i Iraku te se zalaže za ljudska i građanska prava, protiv nasilja nad ženama, protiv rasizma i za prava manjina te za zaštitu okoliša.

Njezina filmografija uključuje 57 filmova u kojima je glumila te više od 500 filmskih i televizijskih radova koje je producirala. Dobitnica je dva Oscara za glavne ženske uloge (1971. i 1978.) te 55 filmskih nagrada.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina