ISTRAŽIVANJE RTL-a U ČETIRI IZBORNE JEDINICE: Restart tijesno vodi, HDZ jedan mandat u zaostatku, Domovinski pokret se odlično drži

ISTRAŽIVANJE RTL-a U ČETIRI IZBORNE JEDINICE: Restart tijesno vodi, HDZ jedan mandat u zaostatku, Domovinski pokret se odlično drži

RTL u suradnji s agencijom Promocija plus ekskluzivno donosi rezultate istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama.  Prve rezultate koje ćemo predstaviti su četiri, uvjetno rečeno, zagrebačke izborne jedinice. Radi se o I., II., VI. i VII. izbornoj jedinici.

Prvo idemo po rezultate u I. izbornoj jedinici u kojoj se, uz ostale, natječu i čelnici dviju najjačih opcija: Restart koalicije i HDZ-a.

Prvi izbor ovdje je RESTART koalicija (29,4%), a slijedi HDZ koji je u toj izbornoj jedinici u koaliciji s HSLS-om (22,9%). Podsjetimo, SDP-ovu je koaliciju prije četiri godine u I. izbornoj jedinici zaokružilo gotovo 40 posto birača, a HDZ-ovu više od 30 posto!

Treća snaga u Zagrebu je koalicija platforme Možemo!-Zagreb je naš-Nova ljevica-Radnička fronta-Orah-Za grad (10,9%). Nešto manje ima Domovinski pokretMiroslava Škore (10,5%).

Kad je riječ o mandatima – mogli bi ih dobiti i koalicija Stranke s imenom i prezimenom-Fokus-Pametno (5,8%), Most (5,4%) i Živi zid (3,7%). Ostali nemaju šanse za mandat, neodlučnih je osam posto, a idemo vidjeti kako bi se rasporedili mandati.

Treba reći da se u I. izbornoj jedinici šest lista bori za tri granična mandata. Restart koalicija pet fiksnih mandata uz manju mogućnost dodatnog, šestog mandata. HDZ ima sigurna četiri mandata.

Lijevo-zelena koalicija oko platforme Možemo! ima jednu siguran mandat, a blizu je i drugom. Domovinski pokret Miroslava Škore ima sličnu situaciju. Koalicija oko stranke S imenom i prezimenom i Most blizu su graničnom mandatu, dok Živi zid za to ima manju šansu.

U II. izbornoj jedinici, na dosadašnjim izborima presudnoj izbornoj jedinici, vodi SDP-ova koalicija (32,3%), ali za vratom im puše HDZ (30,5%). Tijesno je bilo i prije četiri godine, ali je HDZ bio prvi izbor. Gotovo 10 posto uzima Domovinski pokret (9,9%), a Most je na 4,8 posto.

Šansu za mandat ima još jedino stranka Milana Bandića (4,1%). Ne i koalicija oko Možemo! koja je na točno tri posto. Neodlučnih je 8,3 posto, a ovako izgleda raspodjela mandata.

Četiri se liste bore za dva granična mandata. Restart koalicija fiksno osvaja šest mandata, HDZ pet uz manju mogućnost za šesti. Domovinski pokret ima jedan fiksni mandat i veću mogućnost za dodatni granični mandat.

U VI. izbornoj jedinici ponovno tijesna borba s istim pobjednikom kao na prošlim izborima 2016. HDZ i Restart su na oko 30 posto. Slijede Domovinski pokret (12,7%) i Most (4,9%).

Mandat bi mogle osvojiti i koalicije oko Možemo! (3,7%) i Stranke s imenom i prezimenom (3,6%). Neodlučnih je gotovo 10 posto, a ukupno se pet lista bori za dva granična mandata.

HDZ ima pet fiksnih mandata i blizu su šestom graničnom. Restart također pet, ali su dalje od šestog, graničnog. Domovinski pokret fiksno ima dva mandata, Most je blizu jednom graničnom dok je Možemo! nešto udaljenije.

I posljednja, VII. izborna jedinica; napeto kao i prije četiri godine; Restart koalicija prvi je izbor za 29,5 posto birača. Nešto manje ima HDZ (28,7%), slijede Domovinski pokret (10,7%) i Možemo! (6,6%).

Mandat bi mogli uzeti i Most (6,2%) i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (3,7%). Neodlučnih je 8,4 posto, a u ovoj izbornoj jedinici za dva granična mandata bore se četiri liste.

Restart osvaja pet fiksnih mandata uz manju mogućnost za šesti granični. HDZ ima fiksnih pet. Domovinski pokret uz ovaj jedan ima veću mogućnost za još jedan mandat.

Lijevo-zelena koalicija osvaja fiksno jedan. Most je bliži graničnom mandatu, a koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom dalja.

Sve to znači mrtvu trku između HDZ-a i Resarta. No, koalicija oko SDP-a, prema istraživanju, osvaja najviše saborskih mandata, 21. HDZ je na 20, Domovinski pokret na sedam. Platforma oko Možemo! ima tri, Most je na četiri i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom ima jedan mandat.