Što je Ruža Tomašić rekla o koaliciji s HDZ-om: Može li Andrej Plenković ostati premijer?

Što je Ruža Tomašić rekla o koaliciji s HDZ-om: Može li Andrej Plenković ostati premijer?

Nositeljica liste Domovinskog pokreta u 10. izbornoj jedinici Ruža Tomašić izjavila je u petak kako vjeruje da će taj pokret na izborima osvojiti 24 ili 25 mandata i da ti zastupnici neće u Saboru samo dizati ruke, nego im je cilj mijenjati Hrvatsku na bolje.

“Vjerujem da ćemo imati 24 ili 25 mandata. Cilj Domovinskog pokreta nije da uđe u Sabor kako bi samo dizao ručice, nego je naš cilj Hrvatsku, koja je premrežena korupcijom, promijeniti na bolje, da ona bude poštena i transparenta”, rekla je Tomašić na splitskoj Rivi na završnoj predizbornoj konferenciji kandidata Domovinskog pokreta u 10. i 9. izbornoj jedinici.

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućoj poslijeizbornoj koaliciji Domovinskog pokreta i HDZ, izjave vodstva Domovinskog pokreta da ne želi predsjednika HDZ-a Plenkovića za premijera te Plenkovićevo uzvraćanje kako nitko neće HDZ-u određivati tko će biti premijerski kandidat, Tomašić je rekla kako sve ovisi o broju mandata koje će stranke osvojiti.

“Ne volim nikad raditi planove a da je zec još u šumi – da pravim ražanj. Pozvali smo narod da dokažemo da se politika može voditi pošteno – ovisi o biračima, na njima je odgovornost jer sve ovisi o broju saborskih zastupnika. Onaj tko bude imao najviše, radit će pravila. Dakle, ako birači žele da mi odlučujemo, onda će svi izaći na izbore i zaokružiti nas – Domovinski pokret”, rekla je Tomašić.

Ako Domovinski pokret osvoji malo mandata a HDZ puno, istaknula je, bit će onako kako je. “Onda mi nemamo razloga da idemo s njima jer nećemo imati nikakvih uvjeta da tražimo i radimo nekakva nova pravila”, dodala je.

“Znači, bit će po njihovom i onda ne vidim razloga da budemo u vlasti u kojoj nemamo riječi. Ponavljam, odgovornost je na biračima i birači odlučuju”, poručila je Tomašić.

Na novinarsku opasku kako nijedna lista neće imati većinu za sastavljanje Vlade te će morati doći do neke suradnje, Tomašić je rekla da će, naravno, biti suradnje, da će se sjesti i razgovarati. Istaknula je kako Domovinski pokret “ima svoj stav, ima crtu ispod koje ne može, pa će vidjeti može li se dogovoriti”.

Kandidat Domovinskog pokreta u 10. izbornoj jedinici Robert Pauletić pozvao je Dalmatince da izađu na izbore i glasuju za Domovinski pokret.

“Ovo su presudni izbori, a što bi mi u Dalmaciji rekli – utisno je u 10. izbornoj jedinici”, rekao je i ocijenio da su protivnici “angažirali sve svoje adute u toj jedinici” kako bi smanjili rezultat Domovinskog pokreta.

Nositelj liste Domovinskog pokreta u 9. izbornoj jedinici Hrvoje Zekanović je istaknuo kako će Domovinski pokret u fokus javnosti staviti Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP).

Foto: Hina