Klauški o velikoj apstinenciji: Plenković bi se trebao najviše zahvaliti biračima koji nisu izašli na izbore

Klauški o velikoj apstinenciji: Plenković bi se trebao najviše zahvaliti biračima koji nisu izašli na izbore

Tomislav Klauški kaže da u ovom trenutku ne vidi osobu koja bi napravila „taj restart na akumulatore da se SDP vrati u život“. Za Andreja Plenkovića, pak, kaže da je iskoristio sve svoje šanse i da je, umjesto onima koji su izašli na izbore, treba zahvaliti onima koji nisu.

Kolumnist tjednika Express i dnevnika 24sata Tomislav Klauški rekao je za N1 da, kad se nakon izborne noći sve hladno sagleda, rezultat izbora čak i nije toliko neočekivan.

„Stranka Davora Bernardića je dugo vremena imala slabu popularnost, Benardić je bio na 2 posto popularnosti… Da nismo imali ankete prije toga, svatko bi rekao da će HDZ pobijediti, možda ne toliko uvjerljivo, ali da će sigurno biti puno jači od SDP-a koji je stranka u propadanju“, konstatirao je Klauški.

Nasuprot takvog SDP-a HDZ je bio taj koji je diktirao teme u predizbornoj kampanji:

„Prvi put na pobjedi protiv koronavirusa, drugi put na povratku koronavirusa zbog čega je dobar dio birača ostao kod kuće, a Andreja Plenkovića gurnuo u prvi plan, i njegov stožer koji se jedini mnogu boriti i s ekonomskim i sa zdravstvenim posljedicama epidemije.“

Predsjednik SDP-a, sad već u ostavci, rekao je Klauški, moguće je da je bio ponesen uspjehom na izborima za Europski parlament, pa je na isti način i sada slagao kandidate na listama, s istaknutim svojim ljudima, mahom slabo poznatima.

„Bernardić nije samo problem SDP-a, on je simptom SDP-a. Pored svih kritika na njegov račun, njega su birali članovi SDP-a“, rekao je Klauški.

„SDP je već dugo u kadrovskoj, političkoj i ideološkoj krizi“, dijagnosticirao je tu stranku.

Pritom, Klauški ne vidi svijetlu budućnost SDP-u, barem u skoro vrijeme:

„Ne vidim sad osobu koja bi napravila taj restart na akumulatore da se vrati SDP, da se vrati u život.“

U vezi HDZ-a Klauški je primijetio da se i ovaj put pokazalo da je HDZ najjači kad djeluje s pozicije desnog centra, da je stranka Andreja Plenkovića ovaj put dobila čak i više mandata nego ikada jedan Ivo Sanader.

Plenkoviću je na ruku išla i epidemiološka situacija.

„Povratak koronakrize i uspjeh Vilija Beroša s preferencijalnim glasovima pokazali su koliku je ulogu igrala epidemija koronavirusa. Svi su gledali i u vladu i u krizni stožer kao u nešto što nam ulijeva sigurnost, što nas drži iznad vode u ovim vremenima. Nitko im u tome nije mogao konkurirati. Svaki dan su imali gomilu intervjua, bili su na naslovnicama, nazivalo se ih se i herojima“, rekao je Klauški.

„Bilo je to na rubu regularnosti“, konstatirao je on Berošev konačan apsolutni uspjeh s preferencijalnim glasovima.

Konačno, HDZ-u je na ruku išla i slaba izlaznost na ovim izborima, situacija u kojoj HDZ uvijek dobro prolazi.

„Jučer je Andrej Plenković izrazito zahvalnost onima koji su izašli na izbore. Trebao je izraziti puno veću zahvalnost onima koji nisu izašli na izbore“, kazao je Klauški i nabrojao da se zato išlo na izbore na ljeto, usto tijekom epidemije i šest mjeseci prije kraja mandata.

Plenković je odredio kad su mu izbori strateški najpovoljniji i to je bilo to. Za Možemo! je Klauški rekao da će sada dobiti nacionalnu političku vidljivost, da su već dobili kredibilitet, a sada će dobiti i saborsku pozornicu, što će im biti odskočna daska.

„Pitanje je koliko će se oni sada politički artikulirati. Oni će sada godinu dana iskoristiti za obračun s Bandićem“, kazao je Klauški, nazvavši ih „novim tonom u Saboru“.

Za Most je, pak, rekao da je ta stranka najveći pobjednik izbora, zato što je Most dvaput dovodio HDZ na vlast, dvaput se uspio pritom predstaviti kao opozicija i vraćati na izborima u Sabor.

Foto: N1