Čiji su birači “najpametniji”: Zašto se SDP mora zabrinuti?

Čiji su birači “najpametniji”: Zašto se SDP mora zabrinuti?

Većina birača koja je jučer izašla na birališta je u dobi od 35 do 59 godina, srednje stručne spreme, a po spolu su podjednako zastupljeni.

Profili birača pet vodećih grupacija se razlikuju. SDP, u odnosu na prije četiri godine, dio birača nije izvukao na biralište i to je to. Gotovo četvrtina birača koji su 2016. glasali za SDP jučer nije izašla na izbore. A ako bi se radio neki profil onih koji su izašli, podjednako ima muškaraca i žena, prosječni je birač od 30 do 59 godina i sa srednjom stručnom spremom, javlja Dnevnik.

HDZ-ovi birači podjednako su muškarci i žene, najviše ih ima među biračima od 30 do 59 godina sa srednjom stručnom spremom. Birač Restarta sličan je HDZ-ovu ako je u pitanju zastupljenost kod oba spola. No vidljivo je kako je SDP zapravo stranka starih birača, također sa srednjom stručnom spremom.Očito je  da  SDP ne može  privući mlađe birače, što će im biti još veći problem na nekim budućim izborima.

Tipični birač Domovinskog pokreta je muškarac također u populaciji od 30 do 59 godina sa srednjom stručnom spremom.

Most je pak više zastupljen kod žena i među mlađim biračima od 18 do 29 godina koji su visokoobrazovani. Među biračima platforme Možemo! zastupljenije su žene između 30 i 59 godina te su visokoobrazovane.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina