Politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić: Plenković ide sa strankama koje su mu ideološki bliske

Politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić: Plenković ide sa strankama koje su mu ideološki bliske

Mario Radić, politički tajnik Domovinskog pokreta, u N1 Studiju uživo govorio je o planovima Domovinskog pokreta za novi saziv Sabora.

Na pitanje je li on siva eminencija  Domovinskog pokreta, kaže kako to ne može biti, jer je javna osoba.

“Ovo je bila prljava, možda i najprljavija kampanja do sada. Mi smo normalna hrvatska stranka koja se bori za hrvatske interese”, rekao je Mario Radić.

Na pitanje je li rezultat zadovoljavajući, kaže kako oni smatraju da je.

“Mi nismo imali ni jednog zastupnika, a sada imamo njih 16, treća smo snaga u Hrvatskoj. Na teren smo izašli 12.05. i u mjesec i pol dana smo uspjeli osvojiti te mandate. Svakom objektivnom promatraču moralo bi biti jasno da smo napravili uspjeh”, kazao je Mario Radić.

Na pitanje zašto su inzistirali da Andrej Plenković ne bude premijer, kazao je kako je to bilo njihovo mišljenje.

“On je jedan vrlo transparentan čovjek, rekao je da ide sa strankama koje su mu ideološki bliske, a to su HNS, Reformisti i SDSS. S nama ne ide, jer očito nismo ideološki bliski.

Jedno je kako se netko pričinjava i priča u kampanji, a jedno je ono što je stvarno. U kampanji se vidi jedno, a poslije se vidi što je to što je stvarno. Naš rezultat nije bio dovoljan da HDZ ne ide u vlast s SDSS-om. Čestitam HDZ-u na osvajanju vlasti”, rekao je Radić.

Rekao je kako će sada biti saborski zastupnik, a za poslije će vidjeti te pojasnio kako ne zna koliko će ostati, jer mora razgovarati s obitelji, pošto ih je ovo sve skupa zateklo.

“U prvo vrijeme ću biti sigurno, nama intencija nisu bile fotelje. Mnogi su slavili svoje mandate u izbornoj noći, no kod nas nije bilo slavlja, jer mi nismo u ovo ušli da bi uzeli fotelje, nego želimo participirati u vlasti i promijeniti smjer kojim Hrvatska ide.

Mi smo u stožeru od 500 kvadrata imali u 82 ljudi, ni novinare nismo mogli pustiti, da bi ispoštovali mjere. Mi nismo bili komorni, kako se o tome govorilo. Mi smo ispoštivali mjere”, rekao je Radić.

Kakva ćete biti oporba?

“Mi imamo svoje pododbore koji rade svoj posao, no nismo još sasvim organizirani. Imamo puno kvalitetnih ljudi, bit ćemo čvrsta oporba i ukazivat ćemo na propuste koje je ova vlast imala. Već smo razmatrali neke stvari, no bit će vrlo teško. Proračunska rupa bit će velika i trebat će na tome raditi.

Proračunska je rupa negdje oko 25 milijardi kuna, no morat ćemo povući neke poteze kao država, a ovo je sada sve u smjeru da se trči gore i da se zadužuje. A kada pada BDP i raste zaduženje, dosežu se plafoni koje imaju Grčka i Španjolska”, kazao je Radić.

Kakva je budućnost Domovinskog pokreta, Radimir Čačić kaže da budućnost za DP nema?

“To govori čovjek koji je imao stranku koja je imala mnogo članova, a na kraju se raspala na proste faktore ko amebe, i ušao Sabor s jednim mandatom. Domovinski pokret ima snagu, mi smo došli ovdje mijenjati stvari čistog srca”, rekao je, a na pitanje o tome što Suverenisti osnivaju svoj klub, kaže kako to nije problem. “Klub daje veću vidljivost, a tu nema nikakvog sukoba”, rekao je.

Kazao je kako je to što se o Domovinskom pokretu govori nakon izbora pokazatelj straha.

“Završili su izbori i mi smo opet glavna tema. To pokazuje koliko nas se boje. Grdović je jučer rekao da su on i Kerum listu osnovali da bi naštetili nama, i cijenim iskrenost. Ima još takvih pojedinaca, i u budućem periodu očekujem da dođe još sličnih izjava”, kazao je.

Kada je u pitanju snimka Davore Dretara na kojoj ispija gemišt i podriguje, kazao je kako je u pitanju bila privatna snimka koja se proširila u javnost iz privatne grupe.

“On je svojoj zagorskoj udruzi poslao snimku kako bi se oprostio s njima. To je bila privatna snimka i nije u redu što je proslijeđena u javnost”, kazao je.

Ako se ponovno budu donosile stroge mjere kakve su bile donošene u ožujku, kazao je kako to neće podržati, no da se politika ne treba voditi u rovovima.

“Kod nas se dosta stvari u Saboru radi u iskopanim rovovima preko kojih se ne može prijeći, ali ako je neki prijedlog dobar ne znači da ga ne možemo podržati. Svi sada govore da je lockdown bio loš i mi takvo nešto ne bi prihvatili”, rekao je.

Što se tiče odnosa prema SDSS-u, kazao je kako nema nacionalnu netrpeljivost.

“Mi nemamo nacionalnu netrpeljivost, mi nismo za način rada na koji se radi u tim strankama. Gdje se radi segregacija popisa kao što se radi u Vukovaru?”, kazao je Radić.

Na slici: Mario Radić i Miroslav Škoro

Foto: Damir Senćar/Hina