Što je Beroš odgovorio na pitanje hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba?

Što je Beroš odgovorio na pitanje hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba?

Ministar zdravstva Vili Beroš u razgovoru za  Novi list govori o situaciji s epidemijom korone, mogućim novim mjerama, ali i o parlamentarnim izborima na kojima je nosio listu HDZ-a u desetoj izbornoj jedinici.

Bi li HDZ imao puno teži posao da nije bilo korone?– Epidemija koronavirusa u jednom trenutku gotovo je paralizirala život u našoj zemlji, kao što je učinila i trećini svijeta ove zime i proljeća. Uspješno smo se s njom nosili do sada, ali i dalje nastavljamo bitku protiv širenja zaraze. Korona je promijenila dosadašnji način života i ponašanja u javnom prostoru, ali i natjerala sve nas da se prilagođavamo novonastalim uvjetima. HDZ bi, kao i sve stranke, pa i svi građani, potpuno drugačije živio i radio bez korone. Sada kada je tu, moramo se znati nositi s njom. Teže ili lakše, to je teško reći.

Kako bi mogla izgledati epidemiološka situacija ujesen i je li moguć novi lock-down?

– Možemo se samo nadati da će jesen epidemiološki biti bolja nego ovo proljeće. To nitko sa sigurnošću ne može reći, ali poučeni svim dosadašnjim iskustvima znamo da puno toga ovisi o ponašanju svakoga od nas. Pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitinih maski u javnom prometu… sve to može umanjiti opasnosti od prijenosa zaraze. Novog lock-downa ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati.

Ukupni dug u zdravstvu sada je veći od 8,5 milijardi kuna. A s druge strane proračun se puni slabije zbog posljedica epidemije. Kada ćete i kako početi vraćati taj dug i kako obuzdati rastuće troškove?

– Iznos koji spominjete je ukupni dug, ali dospjeli je znatno manji. No, u svakom slučaju je za zdravstveni sustav opterećujući. Godinama se gomilao, ali je na nama ostao da ga rješavamo. Prije svega je važno omogućiti redoviti rad bolnica i zdravstvenih ustanova i opskrbu lijekovima, a potom stvarati sustavne preduvjete za smanjenje dugovanja i pretvaranje zdravstvenog sustava u samoodrživ. Ne gajim iluzije da je to lako ostvarivo u kratkom vremenu, ali sam odlučan da se počnu poduzimati koraci na putu njihova rješavanja. Svaki pozitivni pomak za mene će biti ohrabrujući.

HDZ-ova većina u Saboru je samo 76 mandata. Je li moguća postizborna suradnja s Domovinskim pokretom i Mostom kako bi se ta većina povećala?

– HDZ može razgovarati sa svima koji imaju mandat hrvatskih birača i sličan politički program, iz poštovanja i prema njima i prema biračima. Cilj nam je, smanjiti podjele i tenzije u hrvatskom društvu. Bilo bi dobro kada bi i drugi malo proširili marginu za razgovor pa i komunikacijske tehnologije. Treba smirivati tenzije i imati konstruktivne razgovore.

Nakon ovog iskustva razmišljate li o tome da se nastavite ozbiljno baviti politikom, u smislu da jednog dana preuzmete neki resor koji ne bi imao veze sa zdravstvom?

– U aktivnu politiku sam ušao kao pomoćnik ministra zdravstva, a potom početkom godine preuzeo sam i dužnost ministra zdravstva. O promjeni smjera ili djelovanja odluku donosi predsjednik stranke Andrej Plenković.

U političkim kuloarima spominje se mogućnost da biste mogli biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima u svibnju 2021 godine. Postoji li takva mogućnost?

– U politici, kao i u životu, valja ići korak po korak. Prošle nedjelje smo završili parlamentarne izbore, predstoji konstituiranje Sabora, a potom i nove vlade. Kada dođe vrijeme lokalnih izbora, onda ćemo o tome razgovarati. O mogućnostima kandidiranja će odluku donijeti predsjednik stranke i stranačka tijela, ali sam siguran nakon izbornog uspjeha da će i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba biti pobjednik.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina