Svi žele odlazak Vučića: Protiv njega prosvjeduju ultradesni, ultralijevi, centristi, oni kojima je svega dosta

Svi žele odlazak Vučića: Protiv njega prosvjeduju ultradesni, ultralijevi, centristi, oni kojima je svega dosta

Novinar Reutersa Aleksandar Vasović u Točki na tjedan  komentirao je situaciju u Srbiji koja je već danima poprište nasilnih sukoba prosvjednika i policije.

Srbija je imala izbore, izabrala Aleksandra Vučića. Tko prosvjeduje u Beogradu?

“Ne znam, prosvjeduju i ultralijevi i ultradesni, oni iz centra, zatim oni kojima je svega dosta, heterogen je sastav prosvjednika. Ovakvog prosvjeda odavno nije bilo”, kazao je Vasović i odgovorio na pitanje imaju li te heterogene skupine neki zajednički naziv, odnosno, mogu li proizvesti konkretan politički učinak.

“Ovisi, svi žele Vučićevu ostavku. Prosvjedi su krenuli nasilno jer su izbili sukobi između provokatora i policije, treći dan je bilo mirno sa sjedenjem, jučer nije bilo ništa, dominirali su oni koji žele Kosovo u sastavu Srbije, zajednički je da svi žele ostavku Vučića i razmontiranje sistema koji je uspostavio SNS. Prosvjed je pokazao da je kratkog daha. Ovo je erupcija nezadovoljstva zbog načina na koji se vlast nosila s koronom, od restriktivnih mjera do potpunog relaksiranja kada je pred izbore otvoreno gotovo sve, te odjednom vraćanje svih mjera. To je bio okidač za frustraciju kod najvećeg broja ljudi. Zatim skandali ima li respiratora, ima li testova, oko pravog broja oboljelih i umrlih. To je slijed događaja koji podižu temperaturu i postoji frustracija Vučićevim načinom vođenja politike oko Kosova”, rekao je Vasović i zaključio.

“Možemo biti svjedoci još ovakvih sukoba, no može biti i nova šansa za novu srpsku oporbu. 2022. godine idu predsjednički izbori, to će biti veliki test za oporbu”.

Foto: Sava Radovanović/Tanjug/Hina