Hrvatska “krčmarska demokracija”: Nakon Malo vitra, Marcellina i Tača, eve nam sada i Baltazara

Hrvatska “krčmarska demokracija”: Nakon Malo vitra, Marcellina i Tača, eve nam sada i Baltazara

Slaven Letica oštro je kritizirao odluku Andreja Plenkovića da svoje koalicijske partnere odvede na ručak u Baltazar gdje su razgovarali o budućoj suradnji. Smatra da nije dobro da se vodi “krčmarska demokracija ” i da se donošenje odluka treba vratiti u državne institucije. Letičinu objavu donosimo u cijelosti.

“U posljednja dva tri dana društvene su mreže preplavljene kritičkim, pa i bijesnim, komentarima odluke budućih oporbenih saborskih zastupnica i zastupnika da ne odu na „kavu“ u Banske dvore u kojima su, navodno, trebali divaniti „o izazovima koji su pred Hrvatskom.”

Osobno taj „bojkot“ – koji je prva javno najavila Dalija Orešković – smatram razumnim i obećavajućim, jer pruža skromnu nadu da bi se oporbeni zastupnici 10. saziva Sabora mogli boriti, pa i izboriti, da se donošenje odluka iz „krčmi“ vrati u Vladu, Ured PR i Sabor, kako to Ustav RH predviđa.

Sustav vladavine koji smo imali prilike gledati i nad njim se zgražati posljednjih godina, pa i desetljeća, bio je sveden na praksu da se najvažnije odluke donose na jahtama

“Malo vitra“) u restoranima i krčmama tipa „Marcellino“ (Sanader), Tač (Milanović) i Baltazar (Sanader i Plenković), a ne u Saboru.

Sabor je sveden na poslušni, podanički glasački stroj predsjednika vlade i njegove uže svite ili klike, u kojem su najsramniju ulogu imali „žetončići; za svoju glasačku lojalnost mnogi od njih bili su nagrađeni stavljanjem njihovih kriminalnih dosjea u ladice DORH-a i sudova.

Izgradnje neovisnih institucija, to bi morali znati i kritičari „neozbiljne“ oporbe, jedini je obećavajući put do dobre vladavine, neovisnog i učinkovitog pravosuđa te do modernim pravnim i demokratskim državama svojstvene podjele i uzajamne kontrole zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti.

Da je oporba bila u pravu kad je odlučila bojkotirati „sastanke bez dnevnog reda“ u Banskim dvorima danas je pokazao Andrej Plenković kad je svoje lojalne koalicijske ortake okupio na sastanku u poznatoj „krčmi“ Baltazar u Zagrebu.

Dobrim i manje dobrim ljudima koji su žestoko kritizirali oporbeni bojkot Andreja Plenkovića, bilo bi jako korisno da pročitaju nekoliko znanstvenih radova o institucijama i institucionalnoj ekonomici.
Kao dobar početak može im poslužiti knjiga nobelovca Douglassa Cecila Northa „Institucije, institucionalna promjena i ekonomska uspješnost“.

Što se krčmarske ili izvan-institucionalne demokracije i krčmenja svega i svačega u njoj tiče, poznata Krležina misao o balkanskoj krčmi („Kad se u balkanskoj krčmi pogase svjetla, onda sijevaju noževi.») više ne vrijedi doslovno, ali vrijedi u onom dijelu koji aludira na MRAK kao zaštitu od odgovornosti i – kako bi se danas reklo – transparentnosti”, piše Letica.

Foto: Damir Senčar/Hina