Domovinski pokret tvrdi: Plenković je skrivao enormne dugove u zdravstvu, obmanuo je birače

Domovinski pokret tvrdi: Plenković je skrivao enormne dugove u zdravstvu, obmanuo je birače

Domovinski pokret Miroslava Škore žestoko je kritizirao Andreja Plenkovića zbog toga što je skrivao “enormna dugovanja u zdravstvu”.  Post prenosimo u cijelosti.

“Danas se u medijima pojavila vijest da farmaceutska industrija planira prekinuti isporuku lijekova i potrošnog materijala bolnicama. Dug HZZO-a dosegao je nevjerojatnih 10 milijardi kuna. Da bi građani RH imali predodžbu o dubini krize treba reći da je zdravstvo trenutno dužno tri pelješka mosta. Bolnice su u dugovima, liste čekanja za većinu pretraga ili medicinskih zahvata približavaju se godini dana. Liječnici i medicinsko osoblje su nezadovoljni. Mladi liječnici i medicinske sestre odlaze iz Hrvatske. Hrvatski zdravstveni sustav ima više MR i CT aparata na 100 tisuća stanovnika od Češke, Slovačke, Mađarske pa čak i od Slovenije. Zdravstveni sustav je korisnik velikih 27 milijardi kuna. Unatoč svemu liste čekanja u RH su najduže u odnosu na relevantne susjedne zemlje. Financijski pokazatelji koji se mogu iščitati iz današnje objave farmaceutske industrije govore da je sustav pred kolapsom.

Hrvatski zdravstveni sustav nalazi se u najvećoj financijskoj krizi u zadnjih 20 godina. Posljedica je to dugogodišnjeg stručnog, organizacijskog i financijskog devastiranja sustava bolnica, HZZO-a i primarne zdravstvene zaštite. Vlada HDZ-a koja je vodila sustav zdravstva posljednje četiri godine odgovorna je za nečinjenje, ali i neznanje. Upravo kriza koja je pred nama pokazuje da je Vlada Andreja Plenkovića obmanula birače na upravo završenim parlamentarnim izborima. Tijekom predizborne kampanje ni riječi o financijskom kolapsu zdravstva. Javnost mora postaviti pitanje premijeru zašto je katastrofalno stanje u zdravstvu tijekom kampanje gurao pod tepih, a otvarao svjetonazorska pitanja koja ne mogu donijeti bolji život građanima Hrvatske.

Domovinski pokret Miroslava Škore smatra da za ozdravljenje sustava zdravstva odmah treba uvesti financijsku disciplinu u bolničkom sustavu, uvesti mentorski sustav između kliničkih bolnica i općih bolnica. U općim bolnicama imenovati medicinske ravnatelje koji će isključivo pratiti tijek liječenja bolesnika. Uvesti praćenje ishoda liječenja i ishoda učinka lijekova koji se mora početi pratiti u sustavu HZZO-a kako to rade razvijene zemlje EU. Osigurati da se sustav primarne zdravstvene zaštite stručno i financijski osposobi da se barem 70% obrade i zbrinjavanja bolesnika odvija u neposrednoj blizini stanovanja bolesnika.

Domovinski pokret Miroslava Škore također poziva farmaceutsku industriju da se u neposrednom dogovoru s odgovornim ljudima iz zdravstvenog sustava nađe na obostrano zadovoljstvo rješenje koje će trenutno dovesti do značajnog smanjenja duga temeljem odluke Vlade RH da će se dug isplatiti u najkraćem roku od tri do šest mjeseci. Domovinski pokret Miroslava Škore ima program i znanje kako zdravstveni sustav izvući iz ove financijske krize. Pozivamo medije da prate ovu problematiku i uskoro organiziraju javnu raspravu o problemima hrvatskog zdravstva”, ističu u Domovinskom pokretu.