Plenković se sastao sa svojim prijateljem Charlesom Michelom: Tvrdi da će Hrvatska dobiti ogromnu pomoć

Plenković se sastao sa svojim prijateljem Charlesom Michelom: Tvrdi da će Hrvatska dobiti ogromnu pomoć

Hrvatska iz paketa koji se sastoji od VFO-a i plana za oporavak od posljedica koronakrize očekuje dvostruko veći iznos europskih sredstava nego što je imala u proteklih sedam godina, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

“Za Hrvatsku je važno da ukupan iznos koji će biti na raspolaganju bude otprilike dvostruko veći nego što je bio u prvih sedam godina našeg članstva u Uniji, kada se zbroje i jedna i druga košara,  VFO i instrument EU-a sljedeće generacije”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer sastao se u četvrtak popodne u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen uoči sutrašnjeg sastanka na vrhu čelnika zemalja članica EU-a, koji će pokušati postići dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i planu za oporavak od posljedica covida-19, javlja RTL.

Između ta dva sastanka, Plenković je sudjelovao na videokonferenciji čelnika Europske pučke stranke.

Plenković je rekao da zasad zemlje članice imaju bitno različita stajališta o predloženom paketu o kojemu će se pokušati postići dogovor u sljedeća dva dana.

Podloga za raspravu na samitu je prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

On je predložio Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine u iznosu od 1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao  prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.

Plan oporavka nazvan “EU sljedeće generacije” (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura – 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Čini se da će pitanje uvjetovanja korištenja sredstava, posebice uvjetovanje poštivanjem načela vladavine prava, biti jedno od najtežih.

Tu je i zahtjev Nizozemske koja traži da odluke o odobravanju nacionalnih planova za oporavak i o isplati sredstava za njihovu provedbu donose sve zemlje članice jednoglasno.

Michel je predložio da se odluke o odobravanju nacionalnih planova donose kvalificiranom većinom, a odluke o isplati sredstava donosila bi Komisija uzimajući u obzir mišljenje država članica.

Čak i neke zemlje iz skupine štedljivih smatraju nizozemsko stajalište neprihvatljivim.

Plenković je, ne imenujući nijednu zemlju, rekao da ima određenih zemalja koje traže da imaju praktički pravo veta na planove drugih zemalja.

“Iz našeg iskustva mislimo da takva ideja nije dobra, ona bi usporavala korištenje sredstava”, rekao je Plenkovi

Foto:Screenshot/Twitter