Krešo Beljak želi voditi HSS i nakon izbornog fijaska: Sada se žali da su mu podmetali klipove

Krešo Beljak želi voditi HSS i nakon izbornog fijaska: Sada se žali da su mu podmetali klipove

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak rekao je za N1 da je puno griješio kao predsjednik stranke, ali će “izborna skupština odlučiti jesu li te pogreške oprostive ili ne”. Za ministre Andreja Plenkovića rekao je da i dalje misli da su bili loši, ali građani očito žele Hrvatsku sa svim onim aferama.

“Gospodin Plenković je uvjerljivo pobijedio na izborima, ja sam mu na tome čestitao”, rekao je Beljak.

Ministri su, dodao je, “mogli i bolje obavljati svoj posao”. Hoće li HDZ sada ipak morati biti oprezniji s aferama?

“Mislim da nema nikakve potrebe da budu oprezniji. Usprkos svim aferama, birači su svoje rekli na izborima. To hrvatski građani žele, pokazali su na izborima”, odgovorio je Beljak.

Razgovor se potom okrenuo njegovoj ostavci već u izbornoj noći i skorom raspisivanju izbora u stranci.

“Vidjevši izborne rezultate još u izbornoj noći, odmah sam ponudio ostavku, rekao sam da je to debakl. Nakon toga su mi kolege, prijatelji, suradnici rekli da pričekamo jutro. Drugi dan smo dogovorili da, ako odmah sazovemo izbornu skupštinu, da to de facto jest ostavka. Ja sam de facto podnio tehničku ostavku. Moja je obaveza primopredaja ili ako opet budem izabran, onda novi predsjednički mandat”, objasnio je stanje Beljak.

“Napravio sam puno grešaka, napravili su ih i drugi, ali uvijek je trener kriv, onaj koji vodi. Meni četiri godine podmeću klipove, smjenjuju me, šuruju s drugim strankama. To mi je kao čovjeku teško sve skupa organizirati. Usprkos tome imam dovoljno snage i energije”, rekao je Beljak, koji, kaže, isprva nije mislio bi ponovo kandidirao.

Međutim, što se grešaka tiče, Beljak ovako kaže da će se riješiti to pitanje:

“Mene je izabrala skupština. Na skupštini je da odluči jesu li te greške oprostive ili su neoprostive.”

” Odbor HSS-a Zagrebačke županije, najveće, najsnažnije, najuspješnije u zemlji, jednoglasno je odlučio da me opet kandidira… Ja njima nisam mogao reći da se neću kandidirati. To još nije službeno, ali bit ću kandidat 30. 7. na izbornoj skupštini”, objavio je Beljak.

Rekao je da će biti riječ o 1400 delegata, da ih više od polovice ne poznaje i stoga, rekao je, nema nikakvog načina da na njih nekako utječe.

“Već su trojica najavili da će se kandidirati. Neću sudjelovati u kampanji. Četiri godine sam predsjednik stranke. Mislim da je to bila moja kampanja”, rekao je.

To što su izbori u HSS-u sazvani već sad, rekao je da je nužnost zbog toga što su sljedeće godine lokalni izbori u Hrvatskoj.

“Mi u kampanju za te izbore moramo već 1. kolovoza”, kazao je.

Saziv nove vlade nije htio posebno komentirati. Za Borisa Miloševića, ipak, s kojim je surađivao u Saboru, rekao je da je riječ o sposobnom čovjeku:

“Ne mogu reći da ga jako dobro poznajem, ali koliko ga poznajem, riječ je o vrlo kvalitetnoj, vrlo smirenoj, poštenoj osobi. Siguran sam da će biti odličan potpredsjednik Vlade.”

Beljak je otkrio i dio planova o klubu zastupnika u Saboru:

“Nemam mandat govoriti u tuđe ime. Ali mi smo već dogovorili s jednim zastupnikom klub. Dakle, imat ćemo klub HSS-a i još jedne stranke.”

Foto: Danijel Kasap/Hina