Raiffeisen grupacija u novoj aferi: Prevarila više od 15 000 klijenata i nezakonito im uzela desetke milijuna kuna

Raiffeisen grupacija u novoj aferi: Prevarila više od 15 000 klijenata i nezakonito im uzela desetke milijuna kuna

NAKON što je prije nekoliko mjeseci Michael Müller otišao s mjesta predsjednika Uprave Raiffeisen Banke (RBA) zbog namjere neprimjerenog pritiska na sud i pravosuđe, Raiffeisen grupaciju trese nova, još veća afera, otkrivaju Index Istrage.

Naime, dok je Hrvatsku tresla najgora i najdugotrajnija recesija u njenoj novijoj povijesti, dok su ljudi gubili poslove i stanove, RBA Leasing je odlučio zagrabiti još dublje i nezakonito u džepove svojih mušterija.

Državno nadzorno tijelo nepobitno je utvrdilo da je Raiffeisen Leasing od 2008. godine do 2013. godine suprotno potpisanom ugovoru o leasingu povećavao rate otplate za korisnike leasinga. Primatelji leasinga platili su tako puno veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali. Nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti, RBA Leasing ne želi vratiti novac oštećenim klijentima jer tvrdi kako je ionako nastupila zastara. Spornih ugovora je više od 15 tisuća, točnije 15.684 ugovora, a riječ je o desecima milijun kuna koje je RBA Leasing nezakonito uzeo od svojih korisnika, a taj bi se iznos do danas trebao uvećati i za kamate.

Foto: EPA