Dramatična ispovijest direktorice Hloverke Novak-Srzić: Evo koliko je morala smanjiti plaću svojim ljudima

Dramatična ispovijest direktorice Hloverke Novak-Srzić: Evo koliko je morala smanjiti plaću svojim ljudima

Djelatnicima Turističke zajednice Makarska protekle je srijede napokon isplaćena plaća za svibanj, no u smanjenom iznosu. Smanjenje plaća za 40 posto u bruto iznosu kroz aneks ugovora očito je bilo najpragmatičnije rješenje jer očekivanom kreditu od HBOR-a nema ni traga, a neće ga ni biti jer ga neće dobiti nijedan ured TZ-a u Lijepoj našoj.

Iako se pri promoviranju kredita koje je krenulo od samog resornog ministarstva pozivalo na Zakon o turističkim zajednicama, koji kaže da jedinica lokalne samouprave može dati “blagoslov” za kreditiranje, drugi zakon, onaj o jedinicama lokalne samouprave, kaže da gradovi i općine mogu biti jamci samo ustanovama kojima su osnivači. Također, sve i da se dodjeljuje kredit prema Zakonu o turističkim zajednicama, iznos ne bi smio biti veći od 10 posto financijskog plana. Tako da je makarski TZ odlučio rezati plaće jer druge nije bilo. Sve nam je to potvrdila i direktorica Hloverka Novak-Srzić, piše Slobodna  Dalmacija.

– TZ grada Makarske dijeli sudbinu svih turističkih dionika pogođenih pandemijom COVID-19 i kao odgovorna zajednica u suradnji sa krovnom organizacijom HTZ poduzima sve mjere kako bi prebrodila nespornu gospodarsku krizu koja nas je zadesila. Svjesni postojećeg stanja i iskustvene projekcije mogućih prihoda temeljem zakona (jer se ne možemo baviti gospodarskom djelatnošću) zaposleni u Uredu TZGM (uključujući i direktoricu) aneksima Ugovora o radu solidarno, bez Odluke vijeća, sami su sebi smanjili plaće za oko 40 posto u bruto iznosu i kao takve su im isplaćene za svibanj iz vlastitih izvora, a uskoro ćemo to napraviti i za lipanj – navodi Hloverka Novak-Srzić.

Upitana o statusu zatraženog kredita potvrđuje kako od toga nema ništa, niti će biti.
– Točan je podatak da smo zatražili kratkoročni kredit za premošćivanje stanja, ali ga nismo dobili niti imamo naznake kada će to biti. Mi vjerujemo da ćemo uspjeti osigurati normalan rad i funkcioniranje zajednice i bez kredita. Da bismo to uspjeli, svakodnevno pratimo stanje prihoda i troškova te radimo na rebalansu Plana rada i Financijskog Plana kako bi isto dali na usvajanje nadležnim tijelima TZGM – odvraća direktorica.

Zanimalo nas je kolika su dugovanja, budući prema nekim izvorima dosežu i milijun i pol kuna, što bi značilo da su u minusu od čak 24 posto financijskog plana! Naime, navodno je TZ samo Gradu dužna oko 740 tisuća kuna, no direktorica tvrdi kako se radi o dugu od “samo” 12 posto financijskog plana. Budžet TZ-a za 2020. je planiran u iznosu od 6,2 milijuna kuna, a 12 posto je oko 744 tisuće kuna, piše Slobodna Dalmcija.

Foto: Facebook