Zdenko Adrović je znao za prevaru klijenata RBA Leasinga: Treba li podnijeti ostavku?

Zdenko Adrović je znao za prevaru klijenata RBA Leasinga: Treba li podnijeti ostavku?

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) u svom je izvještaju o nezakonitostima i nepravilnostima u RBA Leasingu optužila i tadašnji sastav Nadzornog odbora na čijem je čelu bio današnji šef Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović, doznaju Index Istrage.

Temeljem zapisnika s Nadzornog odbora RBA Leasinga iz 2008. godine vidljivo je kako je Nadzorni odbor (NO) dao suglasnost za neosnovanu i jednostranu izmjenu marže koja je na koncu oštetila klijente te kuće za više desetaka milijuna kuna. Adrovića smo upitali, s obzirom na optužbe koje mu se stavljaju na teret, hoće li sada napustiti mjesto šefa udruge koje okuplja 17 vodećih hrvatskih banaka, a on nam je rekao da je s Rješenjem Hanfe tek djelomično upoznat pa ne može govoriti o detaljima. Tvrdi i da je sve radio po zakonu.

S druge strane, iz odgovora koji smo dobili iz Hrvatske narodne banke proizlazi da guverner Boris Vujčić, unatoč utvrđenim nezakonitostima, ne misli intervenirati. No, krenimo redom.

Od 2008. godine do 2013. godine RBA Leasing suprotno potpisanom ugovoru o leasingu povećavao je rate otplate za korisnike leasinga. Primatelji leasinga platili su tako puno veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali, a sve se događalo u vrijeme dok je Hrvatsku tresla najgora i najdugotrajnija recesija u njenoj novijoj povijesti, odnosno dok su ljudi gubili poslove i stanove.

Hanfa, državno nadzorno tijelo, utvrdila je kako nije riječ samo o nepravilnostima, nego i o nezakonitostima. Državni nadzor utvrdio je kako su u RBA Leasingu neopravdano i jednostrano mijenjali fiksni dio kamatne stope (maržu) u aktivnim ugovorima o leasingu, pri čemu nije postojala nikakva jasna podloga u ugovornim odredbama niti opravdani razlozi te o izmjenama nije obavijestilo primatelje leasinga, iako je to bilo izričito propisano. RBA Leasing je na osnovi jednostranog određivanja kamatne stope obračunavalo leasing rate/obroke po kamatnoj stopi (marži) koja je veća od inicijalno ugovorene te su zbog toga primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali.

Uprava RBA Leasinga imala je potporu Nadzornog odbora, a na čelu Nadzornog odbora bio je Zdenko Adrović, današnji šef HUB-a, udruge koja danas u Hrvatskoj predstavlja 17 banaka. Prema sudskom registru osim Adrovića u Nadzornom odboru bili su zamjenik predsjednika Dieter Scheidl te članovi  Christian Pettinger, Lovorka Penavić, Heinz Hoedl i Vesna Ciganek-Vuković.

Prema detaljnom izvještaju Hanfe, Nadzorni odbor na čelu s Adrovićem, koji je tada bio i prvi čovjek RBA grupacije u Hrvatskoj, o svemu je bio vrlo detaljno upoznat. U izvještaju Hanfe stoji da Nadzorni odbor nije imao nikakvih primjedbi na postupanje RBA Leasinga vezano za marže, odnosno da su bili suglasni.

Za komentar o Rješenju Hanfe, kao i o dijelu koji se tiče Nadzornog odbora, upitali smo Adrovića. Iz HUB-a su inzistirali da odgovor Adrovića prenesemo kao izjavu fizičke osobe, a ne kao šefa HUB-a.

“Dužnost predsjednika Nadzornog odbora društva Raiffeisen leasing d.o.o. obnašao sam u skladu sa svim zakonskim propisima i pravilima struke te sam se osobno zalagao za poštivanje svih pozitivnih propisa u nadziranom društvu”, stoji u odgovoru Adrovića na pitanje Index Istraga. Na naše direktno pitanje o tome hoće li zbog ove afere podnijeti ostavku na mjesto čelnika HUB-a, nismo dobili odgovor.

“U ovom trenutku djelomično sam upoznat sa sadržajem rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i nisam u mogućnosti detaljnije komentirati situaciju”, poručio je na kraju Adrović.

Podsjetimo da je Adrović bio član Uprave RBA od 1996., a funkciju predsjednika Uprave obnašao je od 1997. do 2014. godine. Sada je šef udruženja koje okuplja 17 banaka koje posluju u Hrvatskoj, piše Index Istrage.