Ima li Marić dovoljno hrabrosti za uvođenje reda u zdravstvu: Zagreb ima 17, a superbogati Stockholm samo dvije bolnice

Ima li Marić dovoljno hrabrosti za uvođenje reda u zdravstvu: Zagreb ima 17, a superbogati Stockholm samo dvije bolnice

Reforma uprave i zdravstva u kojem je financijsko stanje neodrživo bit će prioriteti nove Vlade Andreja Plenkovića, kazao je bivši i budući ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za subotnji Jutrnji list.

U razgovoru za Jutarnji Marić je za zadnji vikend srpnja najavio i prvi sistemski otpis poreznih dugova.

Zdravstvo je, istaknuo je Marić, kao sustav tijekom pandemije koronavirusa pokazalo brojne prednosti, pogotovo što se tiče ljudskog faktora, ali je jasno da će se Vlada morati uhvatiti u koštac s pitanjem financijskih problema koji se gomilaju, navodi dnevnik, podsjećajući da je trenutačni ukupni dug za lijekove narastao na više od 10 milijardi kuna.

Što se pak tiče reforme javne uprave kao ključnog prioriteta u novom mandatu, Marić je poručio da su prepoznali problematiku sustava plaća kao vrlo važnu, ali i cjelokupno funkcioniranje javne uprave.

“Vrlo je važno što mi dobivamo za usluge javne uprave. Isporučujemo li kvalitetu usluge koju bismo trebali… Tijekom kampanje iskristalizirala se i potreba općenito za učinkovitijom državom. To se odnosi na poduzeća u državnom vlasništvu i lokalnu upravu”, istaknuo je ministar.

Objasnio je i da su zdravstvo i javna uprava reformski prioriteti, ali u transformaciji neće zanemariti niti jedan segment društvenog života.

Iako su ih neki konstruktivni kritičari upozoravali da su trebali izaći ranije na inozemno financijsko tržište i pokupiti što je veći mogući iznos, Marićeva je procjena da su se za 2 milijarde eura zadužili u pravom trenutku jer su uz ročnost od 11 godina dobili kamatu 1,6 posto, a mjesec dana ranije na taj bi iznos platili jedan postotni poen višu kamatu, donosi Jutarnji list.

Hrvatsko zdravstvo  još funkcionira po socijalističkom modelu i u organizacijskom smislu nije doživjelo gotovo nikakve promjene  u posljednjih tridesetak godina.   Nevjerojatan je podatak da Zagreb trenutno ima   čak 17 bolnica, dok  jedan superbogati Stockholm ima  samo dvije.

Foto: Damir Senčar/Hina