Odlazak Megglea iz Hrvatske: Evo kolike bi otpremnine mogli dobiti radnici

Odlazak Megglea iz Hrvatske: Evo kolike bi otpremnine mogli dobiti radnici

Odluku o zatvaranju poslovanja u Hrvatskoj radnici su dočekali u šoku.

Odluka je konačna, Meggle odlazi iz Hrvatske. Tvrtka je protekle dvije godine negativno poslovala, a koronakriza bi, procjena je njemačkog vlasnika, uzrokovala dodatne financijske minuse.

Čak 160 radnika dobit će otkaze koji će im biti uručeni 31. kolovoza. Iako će u Meggleu raditi do nove godine, nakon toga im ne preostaje ništa drugo nego tražiti nov posao. Danas je održan sastanak sindikalnih predstavnika radnika i članova Uprave. Na stolu je bila tema koja se tiče otpremnina i prava radnika.

Na pitanje kako će sada ljudi koji su već u pedesetim godinama pronaći novi posao, odgovorila je za RTL Zlatica Štulić, predsjednica Sidnikata trgovine Hrvatske.

“Od 156 radnika koji će dobiti otkaz u Meggleu, velikim dijelom su to osobe srednje stručne spreme, kemijski tehničari, tehničari poljoprivredne struke, upravni referenti i slično, a među njima ima otprilike 50 onih koji imaju 50 godina i više. Naravno da će njima biti izrazito teško naći posao”, rekla je Štulić.

Važno je i pitanje otpremnina na koju radnici imaju pravo.

“Mi kao sindikat i radničko vijeće razgovarali smo s poslodavcem. Oni su u programu stavili određen broj otpremnina, međutim mi se borimo da radnici dobiju više. Inače po zakonu je, ako nema kolektivnog ugovora, šest bruto plaća maksimalna otpremnina koju radnik može dobiti. U petak imamo novi sastanak kako bi se iznos otpremnina povećao”, izjavila je Štulić.

Radnik koji je 20 godina zaposlen u Meggleu, čija je prosječna bruto plaća bila 6000 tisuća kuna…

“Prema zakonu, radnik dobije trećinu svoje bruto plaće za svaku godinu staža, maksimalno šest plaća. Znači, radnik od 20 godina staža u Meggleu po 2000 kuna, to je 40.000 kuna otpremnine”, poručila je Štulić za RTL.

U problemima nisu samo radnici. Naime, veliki su problemi na vidiku i za seljake koji su cijeli život uložili u proizvodnju i prodaju mlijeka.

Na slici: Marjan Vučak, predsjednik  Uprave Meggle Hrvatska

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina