Nizozemci su nas stavili na “crnu listu”: Odgovoran je i Capak jer nije grupirao podatke po regijama

Nizozemci su nas stavili na “crnu listu”: Odgovoran je i Capak jer nije grupirao podatke po regijama

Zbog straha od odlaska u samoizolaciju, turisti iz Nizozemske napuštaju Hrvatsku, Naime, nizozemska Vlada Hrvatsku je stavila na narančastu „korona-listu” među zemlje u koje ne treba putovati ako nije prijeko potrebno.

Nizozemxci su godinama naši najvjerniji kamper gosti. Samo u srpnju ostvarili su 267 tisuća noćenja. Toj odluci protive se i sami Nizozemci. Njih 5.000 već je potpisalo i online peticiju za povratak Hrvatske u žutu zonu. Odluku iz Nizozemske komentirali su i članovi naše Vlade.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak obratio se javnosti ispred Vlade oko Nizozemske koja je Hrvatsku stavila na “narančastu” listu. Demantirao je da Hrvatska nije dala dovoljno podataka za ocjenu situacije u zemlji.

“Mi ne šaljemo nikakve podatke Nizozemskoj ukoliko ih ne zatraže. Europska unija ima svoju agenciju kojima svi mi skupa šaljemo strukturirane podatke. Na web stranicama vidi se da mi šaljemo podatke po županijama. Oni se mogu grupirati i po regijama. Ti naši podaci su potpuno točni i ažurirani. Mi svaki dan šaljemo te podatke. Mi smo jedna od najurednijih zemalja i prema njima i prema WHO“, rekao je Capak.

“Nizozemci su nam uveli karantenu. Individualna odluka svake zemlje je koji će kriterij primijeniti za to da nekoga stavi na crvenu listu. Ali mi smo daleko od bilo čije crvene liste, rekao je Krunoslav Capak i dodao da se nada da će brojke zaraženih idućih dana padati te da ne misli da će Hrvatska doći na još nečiju narančastu ili crvenu listu.

No,  Capak ne može stalno tražiti  krivce u drugima.  Umjesto da traži od Nizozemaca da  grupiraju naše podatke po regijama, trebao je dati nalog svojim suradnicim da to oni učine.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments