VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Da je Franjo Tuđman bio ekspeditivan kao Plenković, crta bojišnice bi bila između Salzburga i Münchena

VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Da je Franjo Tuđman bio ekspeditivan kao Plenković, crta bojišnice bi bila između Salzburga i Münchena

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto održala je zapaženu raspravu u Saboru o Prijedlog zakona o obnovi Zagreba. Žestoko je kritizirala Andreja Plenkovića i upozorila na moguće zloporabe. Govor Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti.

“Pred nama je Zakon koji – ako ga promatramo u smislu efikasnosti – u prenesenom smislu možemo opisati ovako: da je Franjo Tuđman 1991. bio ekspeditivan kao Plenković 2020., crta bojišnice tada bi bila između Salzburga i Münchena.

Potres je bio u ožujku 2020. i sva logika je nalagala da se već drugi dan, 23. ožujka, formira radna skupina sačinjena od predstavnika svih relevantnih struka i ministarstava.
Ovaj zakon dolazi prekasno. Ali dobro – imamo što imamo. Temeljni problem u Hrvatskoj je ne-provođenje zakona, tj., zlouporaba sa zakonskim utemeljenjem.
Problem kod provedbe ovog zakona je činjenica što na čelu Zagreba imamo potpuno devastiranu gradsku upravu te korupciju takvih razmjera da će se vjerojatno jednom znanstveno istraživati njezin nastanak i opstanak.

Svaki, i najbolji i najstroži zakon, nema svoju svrhu ukoliko se ne primjenjuje doslijedno. Evo vam primjera kako se u Zagrebu zakoni zlouporabljuju.

Uzmimo primjer Zakona o javnoj nabavi. U Hrvatskoj je on izrazito strog. Za usporedbu – njemačka inačica tog zakona daje puno veći manevarski prostor, tako da primjerice institucije, gradovi i općine mogu nakon provedenog javnog natječaja pregovarati s ponuđačima kako bi postigli što bolje uvjete.

U Hrvatskoj je, pak, situacija takva da je naočigled sve jako rigorozno, ali onda se među 150 članaka u zakonu pojavi jedan članak koji predviđa tzv. izvanredne situacije. Iako znamo kako su izvanredne situacije prirodne katastrofe, ratni uvjeti, itd., u gradu Zagrebu se upravo te izvanredne situacije konstantno provode.

Primjerice 2007. godine je 90% kupnje i prodaje zemljišta provedeno zamjenom, a ne prodajom putem javnog natječaja.

Predmet jedne od tih zamjena bilo je zemljište pored tvornice Kraš u zagrebačkom Maksimiru. To je jedna od elitnih zagrebačkih lokacija. Procijenjeno je na 310 € po kvadratu, a zemljište u Sesvetskom Kraljevcu na 270 €. S tim da zemljište u Sesvetskom Kraljevcu nije čak bilo uz glavnu prometnicu nego na takozvanoj „B“ lokaciji. Stvarna vrijednost zemljišta je oko 30€!

Vezano uz ove zamjene zemljišta aktivist protiv korupcije g. Tomislav Jelić podnio je kaznenu prijavu DORH-u 2007.

Međutim, našem DORH-u je unatoč kompletnoj priloženoj dokumentaciji trebalo 10 godina da podigne optužnicu po kojoj je šteta za grad Zagreb procijenjena na 161 milijun kn.
Nažalost, u tih 10 godina DORH je konstruirao takvu optužnicu prema kojoj se Bandića za ništa ne tereti – kao da gradonačelnik nije upoznat i kao da nema veze s onim što se u Zagrebu događa. DORH ga u ovom slučaju nije ni optužio.

Ovo je samo jedan od slučajeva zamjena zemljišta. Što je sa svim ostalima? Jesu li oni ispitani?
Milan Bandić i korupcija u Zagrebu nisu djelo pojedinca. Bandić je svoju karijeru počeo kao komunist, za vrijeme spomenutog slučaja Bandić je bio uvaženi član SDP-a, a sada je ljubljeni koalicijski partner Plenkovićevog HDZ-a.

Kada bi pravosuđe funkcioniralo sprječavala bi se korupcija, i ovakvi slučajevi ne bi bili mogući.

Čiji je to novac koji se otuđuje od grada, ili od države, čiji je to novac kada se nešto ne naplati na što grad ili država imaju pravo? To je, dame i gospodo, naš novac, novac naših medicinskih sestara, prosvjetnih djelatnika, poljoprivrednika. Mi svi plaćamo i to pravosuđe koje bi trebalo sprječavati korupciju. Oni ne rade svoj posao.
Milan Bandić je zajednički pothvat SDP-a i HDZ-a, i u ovom slučaju je na djelu zlouporaba i blokada institucija, koju te dvije stranke provode.

Zato se svima nama koji sjedimo u Saboru i u cijeloj Hrvatskoj mora postaviti pitanje: Podržavamo li korupciju i nered koji uzrokuju siromaštvo i nepravdu, ili se borimo protiv tog zla?
Za mene pravda i vladavina prava nemaju alternativu.

Dok je ova struktura na vlasti u Zagrebu, a u hrvatskoj državi ova vlada potpuno upitnog legitimiteta, svaki, pa i najbolji zakon bit će i dalje izigran te neće služiti općem dobru”, rekla je Karolina Vidović Krišto.

Foto: Dario Grzelj/Hina