VIDEO: Bartulica poručio Plenkoviću: Trošak nečinjenja i neprovođenja reformi dolazi na naplatu

VIDEO: Bartulica poručio Plenkoviću: Trošak nečinjenja i neprovođenja reformi dolazi na naplatu

Hrvatski sabor raspravlja danas o izvješćima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o sastanku Europskog vijeća i o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije.

Stjepo Bartulica u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta osvrnuo se na hrvatsko predsjedavanje EU:

“Ona će se uglavnom pamtiti po pandemiji koronavirusa. Ta pretjerana očekivanja nisu ispunjena, a na kraju nam se umiješala pandemija.”

Upozorio je na neodgovorno ponašanje Kine:

“Zar je dobro da ovisimo o zemlji u takvoj mjeri da bez kineske pomoći naše bolnice ne bi bile opskrbljene opremom. To je znak slabosti. Sami možemo proizvoditi nužne proizvode, danas od strateškog značaja. U zaključcima Europske Unije, ne spominje se uzrok pandemije. Snažnoj Europi nedostajalo je snage da ijednu kritiku uputi prema toj komunističkoj zemlji. Treba pohvaliti dodatnih 500 mil. eura koje je delegacija izborila, no naslovi ostavljaju dojam da će Hrvatska dobiti duplo, no svaka članica će dobiti dodatan iznos. To je znak da naša zemlja nije uspjela podići životne standarde građana.”

Osvrnuo se i na iseljavanje te ukazao na to da je dobivena sredstva od EU Hrvatska dužna vratiti te da ih treba pametno usmjeriti, javlja Narod.hr.

“Stabilnost u Hrvatskoj znači ekonomsku stagnaciju. Imamo predviđen pad BDP-a od 11 posto za ovu godinu, dakle trošak nečinjenja i neprovođenja reformi dolaze na naplatu. Korist od članstva u EU i dalje će biti vrlo skromna, mnogi i dalje traže radna mjesta van zemlje. Naše stanje je ovakvo: ljudi na početku svog radnog vijeka odlaze iz Hrvatske i sudjeluju u izgradnji drugih zemalja, a oni koji su na kraju radnog vijeka vraćaju se u Hrvatsku. Ako se nešto ne promijeni uskoro, i dalje će članstvo u EU biti samo poticaj mladima na odlazak.”, upozorio je Bartulica.

Foto: Damir Senčar/Hina