Domovinski pokret optužuje Plenkovića da je izdao nacionalne interese: Trguje Domovinskim ratom i Olujom

Domovinski pokret optužuje Plenkovića da je izdao nacionalne interese: Trguje Domovinskim ratom i Olujom

Za jedne povijesna gesta, za druge izdaja. Predstavnik srpske manjine Boris Milošević sudjelovat će na proslavi Dana pobjede i obilježavanju 25-te godišnjice Oluje u Kninu – otkrio je sinoć u RTL-u Danas premijer Andrej Plenković.

Prva je to takva gesta u povijesti uz koju će doduše ići i čin odlaska ministra hrvatski branitelja na komemoriranje srpskih civilnih žrtava u Gruborima krajem kolovoza.

To je pak izazvalo žestoke kritike dijela oporbenih zastupnika u Saboru koji se protive, kako kažu, izjednačavanju veličanstvene akcije hrvatske vojske i ratnog zločina pojedinaca.

U trenutku kada se na Dan pobjede na tvrđavi zavijori hrvatska zastava, na proslavi u Kninu prvi će put biti i predstavnici srpske manjine. Objavljujući u intervjuu RTL-u dogovor sa SDSS-om da 5. kolovoza u Kninu bude potpredsjednik Vlade Boris Milošević, premijer je jasno pokazao koliko je za njega ta gesta važna.

“Mislim da je to dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas”, rekao je Plenković, a nadovezao se ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved:

“Sad, 25 godina nakon Domovinskog rata upravo naša Vlada ima mandat u narednom razdoblju uspostavljati takve odnose na kojima gradimo društvo tolerancije, društvo uvažavanja i društvo perpektive.”

No, iz Domovinskog pokreta premijera optužuju za izdaju nacionalnih interesa jer je, kažu, izjednačio Oluju i zločine nad srpskim civilima u Gruborima.

“Andrej Plenković, imenom i prezimenom, si je uzeo za pravo trgovati tom vrhovnom vrijednošću, Domovinskim ratom i Olujom, i staviti na stol SDSS-u po principu “vi nama dođite na Oluju, mi ćemo vama u Grubore”, komentirao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Takvog principa, kako tvrdi, ministar obrane, nije bilo.

“Mislim da je to jedan pozitivan pomak u zatvaranju ideoloških priča koje se danas ponovno otvaraju u hrvatskom društvu”, kaže Mario Banožić.

Za razliku od Domovinskog pokreta, Mostu je problem samo što je premijer u istom intervjuu najavljivao obljetnice Oluje i zločina u Gruborima.

“Ne može se staviti u isti rang, kao i zločin koji se dogodio, koji je za svaku osudu, ali po našem viđenju ipak je možda trebalo neki drugi dan se najaviti, pa da onda i premijer ode u Grubore”, smatra Mostov Marin Miletić.

U SDP-u, kao i zeleno-lijevom bloku, dogovor HDZ-a i SDSS-a načelno podržavaju.

“Ako će ta gesta doprinijeti prihvaćanju toga da, kao što je gospodin Gotovina svojedobno rekao, moramo okrenuti budućnosti i shvatiti da je rat gotov, onda ja tu gestu pozdravljam”, mišljenja je Peđa Grbin, a nešto opširniji je Tomislav Tomašević iz Možemo!:

“Nevjerojatno mi je da se stalno iznosi da su svježe rane iz rata, prošlo je 25 godina i doista se pitam jesu li u Francuskoj i Njemačkoj 70-ih godina gdje su zajedno gradili Europsku uniju, jesu li se bavili stvarima kojima se mi i dalje bavimo.”

I upravo zbog toga dogovor nove vladajuće većine mogao bi zatvoriti jednu stranicu prošlosti i okrenuti zemlju temama budućnosti.

Foto: Hina