Bivši zastupnik Branimir Bunjac emigrirao u Irsku: Ja sam običan radnik na dnu ljestvice

Bivši zastupnik Branimir Bunjac emigrirao u Irsku: Ja sam običan radnik na dnu ljestvice

Branimir Bunjac je otkrio da već šest mjesec živi u Irskoj, a u objavi na svom Facebooku je usporedio život u Hrvatskoj s onim u Irskoj. ”Životna situacija me natjerala da se malo premjestim. Sad sam se već prilično naviknuo, upoznao sam dosta ovu zemlju. Imam problema s klimom, ali to je možda najvažniji problem za nekoga tko je doselio iz Hrvatske. Već je sedam dana predivno vrijeme, možda čak i ljepše nego u Hrvatskoj tako da i Irska po tom pitanju zna iznenaditi”, kazao je na početku.

Kaže da je u Irskoj dobro to što tamo posla ima ”koliko god hoćete”, čak i za vrijeme pandemije kada su brojni radnici ostali bez posla, javlja Dnevnik.

”Mogli ste doslovce birati posao koji želite raditi. Ja sam u jednom trenutku na stolu imao sedam ponuda za posao između kojih sam trebao izabrati. I dan danas svaki tjedan dobivam dvije, tri ponude za posao. Ali, trenutno me ne zanimaju neke velike promjene”, kaže Bunjac i dodaje da u Irskoj ima sva prava, uključujući i mirovinsko osiguranje, kao i godišnji odmor.

Bivši saborski zastupnik u Irskoj radi i još dva posla kako bi, kaže, dodatno zaradio i još bolje naučio jezik. Kazao je i da je radna atmosfera u Irskoj neusporediva s Hrvatskom jer ”ima posla na svakom ćošku”.

”Nije problem dati otkaz u bilo kojoj sekundi i već sutra početi raditi nešto novo. Plaće su visoke. Minimalac je 1700 eura. Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura. Plaća je na vrijeme. Ne, plaća ne da je na vrijeme, nego ako je u četvrtak, vi možete već 15 minuta nakon ponoći plaću početi trošiti. Dakle u minutu kad je najavljena, a ne ono kad se prvo proknjiži na Fini ili u nekom knjigovodstvu”, ispričao je.

Nahvalio je i šefove i kolege, ali i Irce općenito rekavši da su nevjerojatno ljubazni. ”Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, opomene, sankcije. To je za mene kulturološki šok jer ja na to nisam navikao”, kazao je dodajući da je on običan radnik takoreći s dna ljestvice.

– Ljubazni su toliko kao da su članovi obitelji. Uvijek vedri i nasmiješeni. Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, opomene, sankcije. To je za mene kulturološki šok jer ja na to nisam navikao da mi se daje tolika pažnja. Ponašaju se prema meni kao da sam ja njihov prijatelj iz djetinjstva. A zapravo sam njihov obični radnik. Usudio bih se reći da sam na dnu ljestvice jer tek sam došao, stranac sam i moj engleski nije savršen. Ali nema niti najmanje diskriminacije prema nikome, pa ni prema nekom tko ima 65 godina i došao je iz neke čudne zemlje poput Pakistana i Afganistana. Svakog se prihvati ravnopravno i pokazuju svi jako puno dobrodošlice u bilo koje doba dana – otkriva dalje Bunjac o svojim prvim irskim dojmovima.

”Kad se sjetim Hrvatske i onog teatra apsurda, hladnoće i zlobe koja vreba na svakom koraku, koža mi se naježi. Mislim si, nemoj se nikada vratiti. Ono je pakao. Ali nisam došao ovdje da vječno ostanem. Otišao sam da bih se vratio. Planiram se vratiti u Hrvatsku jer imam tamo nekih nedovršenih poslova”, poručio je Branimir Bunjac. Otkrio je da u Irskoj planira ostati oko dvije godine.

Dodao je i da se u Irskoj na svakom koraku čuje – hrvatski jezik.

Foto: Facebook