Kako je Branimir Bunjac dotaknu dno: A htio je imati enormnu plaću u Europskom parlamentu

Kako je Branimir Bunjac dotaknu dno: A htio je imati enormnu plaću u Europskom parlamentu

Kad je sredinom listopada prošle godine hrvatska javnost doznala da je bivši HDZ-ov gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić odselio u Irsku, gdje se zaposlio kao skladištar, bila je to prava senzacija. I najava da, ako ni HDZ više ne može zbrinuti svog čovjeka, koji je u to vrijeme bio šef njihovog Kluba u Gradskom vijeću, uskoro treba očekivati vijesti da su i političari iz drugih stranaka u potragu za kruhom krenuli u inozemstvo. U utorak se putem Facebooka iz Irske javio Branimir Bunjac, do prije samo godinu dana saborski zastupnik Živog zida i politička zvijezda u usponu. Financijski problemi natjerali su tog 48-godišnjeg doktora povijesti da napusti Hrvatsku, kako bi u Irskoj bio običan radnik, netko na samom dnu društvene hijerarhije. Premda je svaki posao pošten i ništa nije sramota raditi, ovdje je ipak riječ o zapanjujućem životnom posrnuću. Za koje si je Bunjac uglavnom sam kriv, jer političku karijeru naprasno mu je prekinula njegova neopisiva želja da što više zaradi. Htio je iz Sabora otići na puno bolju plaću u Europski parlament, a onda je, u sukobima koji su zbog toga razorili Živi zid, ostao i bez zastupničkog mandata. Uslijedila mu je i rastava braka, pritisnule su ga i kreditne obveze i prije dva dana je Bunjac izvijestio hrvatske građane da se već šest mjeseci nalazi u Irskoj, piše Novi list.

 

Možda govori istinu, ali činjenica je da je on 22. veljače, od kada nije prošlo pola godine, osnovao Treću opciju. Bio je to Bunjčev novi politički projekt, nakon što se mjesec dana ranije razišao s Ivanom Pernarom. Njih su se dvojica poslije europskih izbora posvađala s Ivanom Viliborom Sinčićem, otišli iz Živog zida i potom utemeljili Stranku Ivana Pernara.Ali, nisu se mogli usuglasiti. »To nije smjer kojim želim ići u politici. Ne mislim o Ivanu Pernaru ništa loše, štoviše mislim da je on dobar čovjek, ali nas dvojica se definitivno ne razumijemo oko metoda, načina i ciljeva kako izgraditi snažnu oporbenu stranku, s perspektivom dolaska na vlast«, objasnio je Bunjac krajem siječnja razloge razlaza s Pernarom. Vjerojatno je sam sebi htio biti politički gazda i otuda Treća opcija, s kojom se Bunjac namjeravao natjecati na izborima za Sabor. U program te političke platforme stavio je kao cilj povećanje plaća i mirovina, koja bi minimalno iznosila 3200 kuna.
No, ili je negdje zapelo s razvojem Treće opcije, ili su Bunjcu parlamentarni izbori prebrzo došli, na njima nije nastupio s ovom inicijativom. Bunjac je 5. srpnja, kada je, kako tvrdi, već dulje boravio u Irskoj, bio kandidat posve nepoznate Hrvatske stranke budućnosti, prvoplasirani na njihovoj listi u trećoj izbornoj jedinici. Zabilježili su mizeran rezultat, lista je dobila 483 glasa, 0,31 posto, a Bunjac na njoj 158 preferencijskih glasova, 32,71 posto. »Unaprijed sam znao da nemam nikakvih šansi na ovim izborima. Morao sam izaći na njih bez vlastite stranke, bez koalicijskih partnera, istovremeno nisam bio ni kod kuće«, napisao je Bunjac na Facebooku po objavi izbornih rezultata.

Nije, međutim, otkrio zašto nije kod kuće i gdje je zapravo. Učinio je to sada. Snimio je video u kojem ljudima u domovini poručuje kako mu je sjajno u Irskoj. »Natjerala me životna situacija da se malo premjestim. Sad sam se već prilično navikao, upoznao sam dosta ovu zemlju. Ima posla koliko god hoćete, čak i u ovim vremenima covida, kada je podijeljeno jako puno otkaza. Mogli ste doslovce birati koji ćete posao raditi. Ja sam imao u jednom trenutku na stolu sedam ponuda između kojih sam trebao odabrati. I danas svakog tjedna dobivam dvije, tri ponude za posao. Izabrao sam jedan posao na kojem sam stalno zaposlen, na kojem imam sva moguća prava, uključujući mirovinsko, godišnji odmor. Imam još dva honorarna posla«, ispričao je Bunjac svoja prva irska iskustva.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments