Danica Drašković: Srbijom vladaju tajne službe po nalogu iz Moskve

Danica Drašković: Srbijom vladaju tajne službe po nalogu iz Moskve

Danica Drašković. poznata srbijanska aktivistica te supruga književnika i lidera Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića,dala je intervju Slobodnoj Dalmaciju u kojemu je žestoko kritizirala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića..

Kako komentirate današnje držanje Aleksandra Vučića, čovjeka koji je prije 25 godina bio šegrt zloglasnog Vojislava Šešelja i aktivno sudjelovao u Miloševićevom projektu Srpske Krajine, a kasnije i u BiH?

– Mislim da u Srbiji danas, kao i tada u ratno vrijeme, nema bitne i odlučujuće uloge političkih lidera. Ovdje je na vlasti Služba bezbednosti, zloglasna Udba, koja posredno ili neposredno kreira državnu politiku, naravno po nalozima Moskve. Sam Vučić je u jednom autorskom tekstu u listu “Danas” rekao: “Priznajem da tih devedesetih ratnih godina nismo shvatili da je pao Berlinski zid”. Srpske službe sigurnosti ni danas ne priznaju taj pad i pokušavaju na sve načine, ratovima, ubojstvima, ucjenama, prijetnjama održati kontinuitet te politike i uspijevaju u tome. Sam Đinđić je u ta ratna vremena tražio bombardiranje Hrvatske, išao na Pale i pucao na Sarajevo, što je isto kontinuitet Miloševićeve politike i rada Službe. Ali to svi potiskujemo u sjećanjima.

Je li Vučić kao čovjek kontinuiteta zapravo neka vrsta apaurina za poraženu nacionalističko-komunističku oligarhiju i amorfnu masu ljudi? Pokušava li on i danas te iste uvjeriti da Srbija nit’ je pokrenula, nit’ je izgubila ratove 90-ih?

– Čini se da pokušava suprotno, s vremena na vrijeme. Znamo svi danas, pa vjerujem i on, da su ratovi izgubljeni jer te poraze živimo, izolirani od demokratske Europe i svijeta, u raljama službi sigurnosti koje nas drže u boljševičkom zatvoru.

Kako gledate na pomirbene tonove hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića s ovogodišnje proslave Oluje u Kninu?

– To je veoma dobro, politički jedino moguće u civiliziranoj demokratskoj Europi, u kojoj je Hrvatska odavno.